Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди в умовах війни: збереження життя в оточенні ворога та самоорганізація Сумського окружного адміністративного суду

18 листопада 2022, 11:34

Сумський окружний адміністративний суд знаходиться біля об’єктів підвищеної небезпеки, тому опинився під ударами ворога з перших днів війни. Коли місто потрапило в часткове оточення, працівники суду, які проживали біля місця боїв, перебували в облаштованому укритті суду. Про досвід виживання, протидії агресору, а також відновлення роботи суду, розповідає Ірина Фетісова, завідувачка сектору правового забезпечення та взаємодії зі ЗМІ.

“Місто Суми розташоване в північно-східній частині України, з населенням приблизно 260 тисяч людей. Оскільки протяжність державного кордону з рф у межах Сумської області - це понад 500 кілометрів, то з перших днів повномасштабного вторгнення населені пункти нашого регіону стримували наступ російських військ”, - розповідає Ірина Фетісова, завідувачка сектору правового забезпечення та взаємодії зі ЗМІ.

24 лютого 2022 року, ранок вторгнення агресора в Україну, розділив життя всіх українців на «до» та «після».

“Хтось прокинувся від телефонних дзвінків із жахливими словами «почалось», хтось уже чув звуки вибухів, але всі сумчани розуміли, що цей ранок змінив наше життя назавжди, - розповідає Ірина Фетісова. - Усіх переповнював страх за рідних, близьких, дітей, а серце виривалося з грудей від болю”.

Близько 7 ранку голова суду та керівник апарату Сумського окружного адміністративного суду повідомили співробітників про необхідність залишатися всім вдома, зібрати документи та необхідні речі. 25 лютого за наказом голови суду здійснення правосуддя Сумським окружним адміністративним судом було тимчасово зупинене.

“Трудові книжки та особові справи роздали працівникам, - згадує  завідувачка сектору правового забезпечення та взаємодії зі ЗМІ. - У безпечне місце перемістили судові справи, які мають підвищений суспільний інтерес, знаходилися на розгляді на момент початку війни та особливо складні справи. Була збережена резервна копія бази АСДС та інших баз даних локальних електронних ресурсів. Печатки та штампи були вивезені в безпечне місце”.

За словами Ірини Фетісової, Сумський окружний адміністративний суд,  розташований поруч з об’єктами підвищеної небезпеки. Серед них - Державний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І. Г. Харитоненка, де з 24 лютого почалися важкі бої, що тривали декілька днів. Саме там сталася пожежа, і саме звідти лунали звуки обстрілів, які чуло все місто. На щастя, на момент боїв у приміщенні кадетського корпусу дітей не було.

“25 лютого Суми були частково оточені, - розповідає завідувачка сектору правового забезпечення та взаємодії зі ЗМІ. - У ці жахливі дні, працівники суду, які проживали біля місця боїв, були змушені тікати зі своїх домівок та деякий час перебували в укритті суду, де було тепло, світло, вода, спальні місця, продукти та речі першої необхідності. Співробітники суду через існуючі канали комунікації активно передавали інформацію про вибухи, пересування та розміщення ворожої техніки”.

Відновлення роботи суду та допомога у протидії ворогу

2 березня українські військові відтіснили частину окупантів і вийшли на лінію державного кордону в Сумській області. Тому, коли ситуація трохи стабілізувалася, наказом голови суду від 18 березня 2022 року було встановлено особливий режим здійснення судочинства, суд переведено на дистанційну роботу.

Українські військові повністю звільнили Сумську область від військ РФ 8 квітня. Відповідно до рішення зборів суддів 29 квітня, Сумський окружний адміністративний суд частково відновив свою роботу.

“Весь цей час ніхто не залишався осторонь. Ми розуміли, що хтось воює, але тил також треба забезпечувати, тому самоорганізовувались, - згадує Ірина Фетісова. - Хтось працював у волонтерському центрі, хтось готував їжу для військових, хтось робив бандера-смузі (займисту суміш у пляшках), хтось допомагав у пошитті бронежилетів. Працівники, які мали змогу дістатися суду, продовжували працювати. 7, 26 та 28 квітня була організована видача рішень суду з відміткою про набрання законної сили та виконавчих листів”.

З 16 травня 2022 року Сумський окружний адміністративний суд повернувся до роботи у звичному режимі. Суд продовжує здійснювати свою діяльність за умов відсутності загрози життю та здоров’ю учасників судових процесів, суддів та працівників суду.

“Під час сигналу «Повітряна тривога» працівники та відвідувачі суду перебувають в укритті, прийом відвідувачів не здійснюється. Не зважаючи на масові обстріли прикордонних територій Сумщини, наш колектив продовжує працювати і вірити в нашу перемогу”, - наголошує Ірина Фетісова.

За словами завідувачки сектору правового забезпечення та взаємодії зі ЗМІ, серед питань, які доцільно на законодавчому рівні вирішити - можливість здійснення правосуддя судом в іншому регіоні, якщо територія, де розташований суд є зоною бойових дій та виконання своїх посадових обов’язків несе небезпеку для працівників.

 

"Суди в умовах війни" –  спецпроєкт Проєкту ЄС "Право-Justice" у партнерстві з Державною судовою адміністрацію України про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни рф проти України.