Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени Комітету РСУ з питань незалежності суддів зустрлися з суддями Дніпропетровщини

03 листопада 2022, 11:54

2 листопада 2022 року на базі Дніпропетровського окружного адміністративного суду відбулось спільне засідання членів Комітету з питань незалежності суддів Ради суддів України з членами робочої групи суддів Дніпропетровської області, створеної на виконання Рішення Ради суддів України № 5 від 23 березня 2018 року.

Основною темою засідання було забезпечення незалежності суддів та ефективне функціонування судових установ регіону в умовах військової агресії.

Голова комітету з питань незалежності суддів РСУ Віталій Кальник довів до присутніх інформацію про стан забезпечення незалежності суддів під час відправлення правосуддя в умовах воєнного стану на території області та проблеми, з якими стикаються судді та співробітники апаратів судів у щоденній діяльності.

Член комітету, суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду України Валерія Чорна, звернула увагу на необхідність дотримання співробітниками судових установ приписів чинного антикорупційного законодавства, не зважаючи на проблеми з матеріально-технічним забезпеченням судів, а також довела до відома присутніх інформацію про зміни до чинного законодавства щодо стягнення в дохід держави активів громадян держави-окупанта та заходи щодо їх реалізації.

Уповноважений рішенням РСУ для роботи в Дніпропетровській області, член комітету з питань незалежності суддів, суддя Ленінського районного суду міста Дніпра Дмитро Мовчан звернув увагу на численні проблемні питаннях, з якими стикаються судді місцевих судів під час розгляду цивільних та кримінальних справ, справ про адміністративні правопорушення, а також повідомив про нові категорії справ, що з’явились в умовах війни України за власну незалежність.

Голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Коренев та голова Самарського районного суду м. Дніпра Олексій Румянцев повідомили про заходи, які вживаються з метою забезпечення безперервної та ефективної роботи очолюваних ними установ в умовах недостатнього матеріально-технічного забезпечення судової влади, та про те, як вирішуються питання безпеки працівників та відвідувачів судів під час ворожих атак, та як долаються їх наслідки та усуваються відповідні пошкодження.

За результатами засідання прийнято рішення продовжити роботу з метою недопущення порушення незалежності суддів в умовах війни та забезпечення ефективного відправлення судочинства в умовах, коли пріоритетним завданням держави є оборона та захист її незалежності та територіальної цілісності, а також зробити засідання комітету в регіонах регулярними.

Рада суддів України