Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На конференції в Канаді Всеволод Князєв розповів іноземним суддям про виклики судової системи України під час війни

02 листопада 2022, 18:48

Уже вісім місяців українці живуть у постійній небезпеці під загрозою нищівних ракетних ударів та активних бойових дій, спровокованих росією. Війна негативно впливає на всі сфери діяльності, робить вразливим цивільне населення, ослаблює його фізичне та емоційне здоров’я. Судді і працівники апарату суду також зазнають цих руйнівних впливів.

На цьому акцентував Голова Верховного Суду Всеволод Князєв 31 жовтня 2022 року під час конференції на тему «Ефективна судова освіта: розуміння вразливих груп населення», яка відбувається в Оттаві (Канада).

Всеволод Князєв виступив перед суддями з різних куточків світу та зупинився на викликах судової системи у воєнний час. За його словами, за час повномасштабного вторгнення судова система України зазнала значних змін, і це змусило вносити корективи у процес здійснення правосуддя, шукати шляхи для подолання безпрецедентних викликів. Один із таких викликів – забезпечення безперервної роботи суду під час війни. Деякі суди розташовані на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій. Тож задля забезпечення права громадян на доступ до суду довелося змінювати підсудність судових справ, переводити суддів до інших судів того ж рівня та спеціалізації. Станом на 20 жовтня 2022 року переведено 426 суддів.

Спікер наголосив на тому, що ситуація в країні потребує впровадження інноваційних рішень та ідей для забезпечення доступу учасників процесу до суду. У цьому контексті він детальніше зупинився на необхідності цифровізації правосуддя та на впровадженні можливості дистанційної участі в засіданні не лише для учасників процесу, а й для суддів та секретарів судового засідання. Зрештою, режим роботи конкретного суду залежить від загальної ситуації в регіоні.

Всеволод Князєв зауважив, що агресор чинить жахливі звірства проти мирного населення: вбиває, ґвалтує, катує. Після звільнення окупованих територій відкриваються страшні картини безчинства, знаходять масові поховання. Удари ракетами і безпілотниками по об’єктах критичної інфраструктури не припиняються. Голова ВС запевнив, що кожен факт злочину росії на території України фіксується, докази збираються, а свідчення очевидців і постраждалих документуються.

Він поінформував закордонних колег про те, що станом на 20 жовтня 2022 року 14 % (94) апеляційних та місцевих судів не здійснюють правосуддя. Пошкоджено або повністю зруйновано 11 % від загальної кількості приміщень судів: пошкоджено 75 приміщень судових установ, а 10 судів повністю зруйновані. 9 % судів розташовані на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях. За розрахунками Державної судової адміністрації України, на відновлення роботи судів необхідно приблизно 1,7 млрд грн. У зв’язку з неспроможністю окремих судів здійснювати правосуддя в умовах воєнного стану змінено територіальну підсудність 198 судів. Після звільнення Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської областей від російських окупантів відновлено територіальну підсудність 42 судів.

Всеволод Князєв наголосив на тому, що судді України на тимчасово окупованих територіях зазнаю́ть жахливого тиску. Окупаційна влада переслідує їх і арештовує, вимагає поповнити лави суддів росії, а за відмову – садить за ґрати. Арештовують і піддають тортурам суддів, які розглядали справи щодо сепаратистів і колаборантів у 2014–2015 роках.

Очільник ВС також розповів про трагічні випадки загибелі суддів під час евакуації та ракетних обстрілів. Однак, крім сумних подій, трапляються й такі, за які можна щиро радіти. 17 жовтня 2022 року звільнено з полону суддю Іллічівського районного суду м. Маріуполя Юлію Матвєєву, яку окупанти викрали разом із чоловіком через професійну діяльність під час евакуації з Маріуполя у березні 2022 року.

«Кожен з нас робить усе, щоб наблизити нашу перемогу. Чимало суддів і працівників судів добровільно долучилися до лав Збройних Сил України та Сил територіальної оборони. Крім того, судді та працівники апарату активно займаються волонтерською роботою, збирають гуманітарну допомогу», – поділився спікер.

«Це вирішальний час для нашої країни. Сьогодні нам потрібна ваша підтримка як ніколи», – звернувся до присутніх Всеволод Князєв, завершуючи свій виступ.

У конференції також взяли участь суддя Касаційного господарського суду у складі ВС, заступник голови Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Іван Міщенко та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

Досвід роботи судової системи України під час війни, в тому числі безпосередня участь суддів у лавах ЗСУ, викликав неабияку увагу місцевих ЗМІ. Суддя ВС, лейтенант ЗСУ Іван Міщенко поділився власним досвідом захисту України у складі 93-ї бригади «Холодний Яр».

Чотириденна конференція «Ефективна судова освіта: розуміння вразливих груп населення» організована спільно Міжнародною організацією з підготовки суддів (International Organization for Judicial Training, IOJT) та Національним суддівським інститутом (National Judicial Institute, NJI).

Конференція покликана визначити вразливі суспільні сфери та роль судді у забезпеченні справедливого правосуддя для вразливих категорій населення. При цьому на заході йдеться не лише про окремі категорії людей, а й про негативні явища, такі як війна, бідність, глобальне потепління, дискримінація за ознакою раси, статі чи орієнтації. Метою обговорення є пошук інструментів і механізмів, які сприятимуть ефективній судовій освіті, що допоможе суддям зрозуміти не лише закон, а й суспільні контексти, у яких вони перебувають. Участь у заході беруть судді з різних куточків світу.

Верховний Суд