Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Всеволод Князєв обговорив із Головою ВС Канади шляхи для поглиблення інституційного співробітництва

01 листопада 2022, 16:48

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв перебуває з робочим візитом в Оттаві (Канада) на запрошення Міжнародної організації з підготовки суддів (International Organization for Judicial Training, IOJT) та Національного суддівського інституту (National Judicial Institute, NJI).

До складу української делегації увійшли суддя Касаційного господарського суду у складі ВС, заступник голови Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Іван Міщенко та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

У рамках цього візиту 31 жовтня 2022 року відбулася двостороння зустріч очільника ВС та Голови Верховного суду Канади Ришара Вагнера, під час якої були обговорені шляхи для поглиблення інституційної співпраці.

Всеволод Князєв подякував канадським партнерам за організацію цього візиту та за можливість поділитися актуальною ситуацією в Україні з великою кількістю суддів із різних куточків світу.

Під час зустрічі сторони обговорили, зокрема, перспективи створення спеціального трибуналу для розгляду злочинів агресії та воєнних злочинів, скоєних росією на території України, шляхи співпраці України з Міжнародним кримінальним судом. «Слід подбати й про дієвий механізм компенсації збитків, який змусить росію заплатити за все, що вона зруйнувала чи пошкодила під час ведення цієї агресивної війни», – наголосив очільник Верховного Суду. Судова система також зазнала збитків через бойові дії: 11% приміщень судів – пошкоджені або повністю зруйновані. Агресор має заплатити й за це.

Розповідаючи про Суд детальніше, Всеволод Князєв зосередився на прозорості діяльності ВС, яка забезпечується, серед іншого, зрозумілими, добре написаними та аргументованими судовими рішеннями, і ролі NJI в цьому процесі. Він переконаний, що прозорість діяльності – запорука підвищення довіри громадськості, що сьогодні є одним із пріоритетів.

Ришар Вагнер зауважив, що Канада підтримує Україну та її судову систему вже багато років. Це питання підвищення рівня прозорості діяльності судів та підвищення довіри суспільства до судової влади, промоція правовладдя. Зокрема, активно задіяний у цих питаннях і NJI, який очолює Ришар Вагнер.

Всеволод Князєв висловив сподівання на тісну інституційну кооперацію з Верховним судом Канади, адже його багаторічна історія і традиція, довготривала судова практика і високий рівень довіри суспільства є гідним прикладом для наслідування.

Очільник ВС Канади запевнив українських колег у тому, що Канада продовжуватиме надавати підтримку Україні задля побудови сильної судової системи. При цьому, на його думку, індикатором сильного Верховного суду є те, що люди можуть і не погоджуватися з усіма його рішеннями, але прийматимуть їх.

Після завершення двосторонньої зустрічі очільників верховних судів України та Канади відбулася їхня спільна пресконференція, під час якої Всеволод Князєв від усього українського народу подякував народові Канади за незмінну підтримку України та допомогу в її боротьбі проти російської агресії. Він зазначив про те, що після ганебного вторгнення росії до України Канада стала одним з основних партнерів України. Голова ВС подякував за інвестиційну та економічну допомогу, гуманітарну підтримку українців в Україні й тих українців, які шукають прихистку в Канаді.

Фото: Supreme Court of Canada.

Верховний Суд