Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кількість звернень громадян до суду засвідчує довіру до судової влади

27 жовтня 2022, 16:18

 

З 24 лютого 2022 року Україна перебуває в стані повномасштабної війни з країною-агресором, однак судова система не припиняла своєї роботи ні на один день.

Вища рада правосуддя звертає увагу, що незважаючи на систематичні ракетні та авіаційні удари, які завдає країна-агресор, більшість судів, розташованих на підконтрольній Україні території, взагалі не зупиняли свою роботу. При цьому керівництво судів докладало максимальних зусиль задля забезпечення балансу між безпекою суддів, працівників апарату, учасників справи та дотриманням процесуальних прав сторін і засад судочинства. Зокрема, до таких судів належать суди Житомирської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської, Сумської, Харківської, Одеської, Київської областей та м. Києва.

Станом на сьогодні, судді продовжують активно здійснювати правосуддя задля захисту конституційних прав громадян та забезпечення доступу до правосуддя попри наявні ризики та виклики. Так, за період війни ухвалено та надіслано до Єдиного державного реєстру судових рішень 2 977 567 рішень, що, у свою чергу, свідчить про велику кількість звернень громадян за судовим захистом та, на нашу думку, реальну довіру до судової гілки влади.

З огляду на неможливість здійснення правосуддя на окремих територіях держави відбуваються зміни територіальної підсудності судових справ відповідно до Закону.

Сьогодні судді, відправляють правосуддя подекуди у вкрай складних умовах з метою збереження основоположного принципу доступу до правосуддя, та відчуваючи свою відповідальність, перераховують частину суддівської винагороди на підтримку Збройних сил України.

Окрім того судді, працівники апаратів судів та інших органів у системі правосуддя стали на захист кордонів України від окупанта.

Так, згідно даних Державної судової адміністрації України, кількість військовозобов’язаних представників суддівської спільноти, які призвані до лав Збройних сил України та інших військових формувань складає 371 особа, з яких 60 судді.

Вважаємо, що судді, які прийняли рішення боронити кордони нашої держави та свій народ, заслуговують на збереження усіх конституційних гарантій, а також на суспільну довіру та повагу.

Також наголошуємо, що незалежна, авторитетна та захищена судова гілка влади це одна з умов демократичного суспільства, а повага до судової влади є гарантією стабільності держави.

Вища рада правосуддя звертає увагу, що висвітлені у ЗМІ результати соціологічних опитувань та рейтингів щодо балансу довіри до судової системи та інших органів державної влади, не можуть об’єктивно та повною мірою відображати діяльність судової системи загалом та засвідчувати реальну оцінку роботи суду громадянами, які до нього звертаються. Тож використання цих даних в негативному контексті з метою підриву авторитету правосуддя та зменшення довіри суспільства до судової влади є неприпустимим

Вища рада правосуддя вважає, що визначати рівень довіри до судової гілки влади потрібно спираючись не на сумнівні поодинокі рейтинги, а на реальну кількість звернень громадян до суду за захистом порушених прав.

Теперішні реалії, які спричинила повномасштабна війна, вимагають максимального єднання народу та усіх гілок влади задля якнайшвидшої перемоги над ворогом.

Вища рада правосуддя