Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Залізні правила" Служби судової охорони

24 жовтня 2022, 12:25

“Залізні правила” – це концепція нової інформаційної кампанії Служби судової охорони (ССО) під гаслом “Твоя безпека – наша робота”, що створена за сприяння Консультативної місії ЄС (КМЄС) в Україні.

Як повідомлялось, ця інформаційна кампанія стартувала 29 вересня 2022 року.

Мета кампанії – розповісти про безпеку в установах системи правосуддя, роль Служби судової охорони у її забезпеченні, а також про щоденні небезпеки, від яких працівники Служби захищають відвідувачів, працівників апарату суду та системи правосуддя.

В рамках цієї інформаційної кампанії розроблені відео та інформаційні матеріали, які пропонуються до уваги.

 

Чи безпечно в суді? Хто стоїть за гарантією цієї безпеки?

Служба судової охорони дотримується правил, щоб гарантувати безпечний судовий процес. 

Правило № 1: Пильнуємо за порядком, щоб убезпечити тебе. 

Порядок у судовій залі стосується кожного. Пильнувати за його дотриманням - попереджати напади, залякування та тиск на свідків - це залізне правило ССО, що дозволяє зробити судовий процес безпечним для всіх його учасників. Так, завдяки пильності працівників ССО щодня близько 10,6 тис. судових засідань (у т.ч., резонансних) проходять без порушення порядку та небезпечних інцидентів.

Які небезпеки дозволяють попередити перевірки на вході в суд? Від чого мене намагаються захистити в суді?
 
Правило № 2: Перевіряємо всіх, щоб захистити тебе.
 
Перевіряти всіх без виключень - від звичайних відвідувачів суду до представників адвокатської спільноти та прокурорів - це тверде правило, якого дотримується ССО, щоб зробити суд безпечним місцем.
Так, наприклад, завдяки ретельним перевіркам працівників ССО щодня близько 92 ножів, 43 газових балончиків і 20 ножиць та інших загострених предметів не потрапляють до зали суду.
 
 
Скільки заборонених предметів приносять до суду?
 
Правило № 3: Не допускаємо пронесення заборонених предметів, щоб попередити загрози.
 
Дотримання регламенту огляду всіх, хто входить до приміщення суду - нагальна потреба і залізне правило, якого дотримується ССО, щоб зробити суд безпечним місцем.
Так, завдяки пильності та безкомпромісності працівників ССО щодня в середньому близько 356 небезпечних предметів не допустили до зали суду.
За 8 місяців 2022 року кількість вогнепальної зброї, яку намагалися пронести до суду майже у 18,5 разів перевищує дані за аналогічний період минулого року.
 
 
Хто охороняє суддів? Чому це важливо? Служба судової охорони дотримується правил, щоб гарантувати безпечний судовий процес.
 
Правило № 4: Захищаємо суддів, щоб убезпечити правосуддя.
 
Захист суддів у судовій залі, нарадчій кімнаті та за межами суду - це не лише непохитне правило ССО, а й необхідність. Адже будь-який тиск, залякування, посягання на життя чи здоров’я суддів можуть бути факторами впливу на прийняття рішень, а отже й правосуддя буде під загрозою.
Завдяки роботі Служби судової охорони в установах системи правосуддя щодня близько 23,5 тис. судових рішень (більше 60 % з яких - у судах місцевих загальних судах) приймаються без тиску на суддів.