Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада України прийняла закони щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини

18 жовтня 2022, 17:06

Верховна Рада України сьогодні, 18 жовтня 2022 року, прийняла в другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини (реєстр. № 4048).

Законопроект розроблено Міністерством юстиції України з метою приведення положень Кримінально-виконавчого кодексу України, Закону України «Про транспорт», Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» та Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» у відповідність до практики Європейського суду з прав людини.

Положеннями проекту Закону передбачено, зокрема, врегулювання питань щодо: гуманізації окремих норм кримінального законодавства стосовно застосування покарання у виді довічного позбавлення волі; ознайомлення з матеріалами кримінального провадження після набрання рішенням суду законної сили; проведення страйків на підприємствах транспорту та порядку вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

Також Верховна Рада України сьогодні прийняла у другому читанні та в цілому проекти Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини (реєстр. № 4049).

Законом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України, якими:

  • збільшуються граничні межі таких видів стягнень як штраф (від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) та громадські роботи (від двадцяти до шістдесяти годин) за вчинення відповідних адміністративних правопорушень;
  • здійснюється гуманізація окремих норм кримінального законодавства стосовно застосування покарання у виді довічного позбавлення волі, зокрема передбачається можливість заміни особі, яка відбуває покарання у виді довічного позбавлення волі, невідбутої частини покарання більш м’яким після фактичного відбування нею не менше п’ятнадцяти років покарання у виді довічного позбавлення волі. У такому випадку покарання у виді довічного позбавлення волі може бути замінено на покарання у виді позбавлення волі строком від п’ятнадцяти до двадцяти років;
  • удосконалюються деякі положення застосування запобіжних заходів, ознайомлення з матеріалами кримінального провадження після набрання рішенням суду законної сили.

Положення Закону врегульовують питання, які суперечать практиці Європейського суду з прав людини та наближають законодавство України до права Європейського Союзу.