Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 26 вересня - 7 жовтня 2022 року

10 жовтня 2022, 16:58

Презентовано платформу для проведення судових засідань у режимі відеоконференції в Україні

Член ВРП Інна Плахтій та представниця ДП «Центр судових сервісів» Олександра Царьова презентували експертам Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» та Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) вітчизняну платформу для проведення судових засідань у режимі відеоконференції.

Презентація відбулася у межах діяльності робочої групи щодо розробки практичного посібника з проведення дистанційних судових проваджень та покликана висвітлити принципи роботи і алгоритм дій учасників судових засідань, суду та ДСА України під час застосування в судових засіданнях системи відеоконференцзв’язку.

Досвід використання наявної системи відеоконференцзв’язку дасть змогу експертам з підготовки посібника отримати інформацію із чим наразі працюють українські судді, та використати її для розробки практичного посібника із проведення дистанційних судових проваджень з урахуванням українських реалій та законодавчих норм. 

Бліцінтерв’ю члена Вищої ради правосуддя Миколи Мороза

У бліцінтерв’ю Микола Мороз розповів про завдання та пріоритети в роботі на посаді члена ВРП. 

ВРП закликає якнайшвидше вирішити питання щодо продовження проведення з’їзду науковців

ВРП звернулася до міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета із проханням сприяти якнайшвидшому вирішенню питання щодо визначення часу і місця для продовження проведення з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ з метою обрання члена ВРП за квотою з’їзду. 

ВРП разом з юридичною спільнотою вживає заходів для розробки ефективних механізмів боротьби з колабораціонізмом

За ініціативи Вищої ради правосуддя відбувся круглий стіл на тему «Колаборація як виклик судовій системі», присвячений пошуку механізмів належного реагування на прояви колабораціонізму в судовій системі. Наразі виникла потреба у створенні умов для оперативного реагування на випадки колабораційної діяльності та державної зради в судовій системі.

На переконання ВРП судді, які підозрюються у вчиненні державної зради, колабораційної діяльності, наявності подвійного громадянства або громадянства іншої держави мають бути відсторонені від здійснення правосуддя. Така процедура в умовах відсутності повноважної ВРП має бути визначена законодавством.

Повний текст виступу в.о. голови ВРП Віталія Саліхова під час круглого столу на тему «Колаборація як виклик судовій системі» – за посиланням: https://bit.ly/3Eun0ls

Повний текст виступу члена ВРП Миколи Мороза – за посиланням: https://bit.ly/3CbQrWL

Повний текст виступу члена ВРП Інни Плахтій – за посиланням: https://bit.ly/3ryAchw

Повний текст виступу члена ВРП Дмитра Лук’янова – за посиланням: https://bit.ly/3Mdyagp 

У конкурсі на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України бере участь 301 правник, або 19 осіб на місце – Конкурсна комісія

Конкурсна комісія з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на своєму офіційному засіданні, яке відбулося в режимі онлайн 6 жовтня 2022 року, затвердила перелік кандидатів, які беруть участь у конкурсі на зайняття посади члена ВККС.

За результатами перевірки документів на відповідність вимогам Закону України «Про судоустрій та статус суддів» Комісія допустила до участі у ньому 301 правника. 

Перелік кандидатів, допущених до участі у конкурсі на зайняття посади члена ВККС України, розміщений на офіційному веб-сайті ВРП за посиланням. 

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні – вересні 2022 року

Протягом дев’яти місяців 2022 року секретаріатом Вищої ради правосуддя розглянуто 1510 звернень громадян та 191 запит на інформацію. На телефонну «гарячу лінію» ВРП за номером (044) 481-06-26 за цей період надійшло 2312 звернень від громадян.

Із початку 2022 року підготовлено 1513 супровідних листів про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 4465 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 3038 сторінок проєктів документів ВРП.

Протягом серпня – вересня 2022 року на запит Етичної ради працівниками секретаріату відскановано близько 58 000 аркушів справ (дисциплінарні скарги, додатки до скарг, рішення, прийняті ВРП, її органами та членами Ради, тощо).

На офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя оприлюднено 9516 актів ВРП, 577 інших документів, підготовлено та розміщено 217 новин; на телеграм-каналі ВРП та на фейсбук-сторінці ВРП розміщено майже 1000 інформаційних повідомлень та матеріалів. 

Функціонування системи правосуддя України в умовах війни – у фокусі уваги міжнародної науково-практичної конференції високого рівня

З нагоди 20-річчя утворення ДСА України та НШСУ відбулася міжнародна науково-практична конференція «Система правосуддя України в умовах війни: національний та міжнародно-правовий вимір». У представницькому заході взяв участь в.о. голови ВРП Віталій Саліхов, а також представники органів та установ системи правосуддя, міжнародні партнери, голови судів, судді, працівники апарату судів тощо.

Віталій Саліхов окреслив проблемні аспекти суддівського врядування в умовах війни та розповів про ухвалення рішень, які дали змогу забезпечити керованість у судовій системі та організувати належним чином роботу судів та гарантувати безперервність доступу громадян до правосуддя.

"Юридична практика"