Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП разом з юридичною спільнотою вживає заходів для розробки ефективних механізмів боротьби з колабораціонізмом

29 вересня 2022, 19:00

За ініціативи Вищої ради правосуддя відбувся круглий стіл на тему «Колаборація як виклик судовій системі», присвячений пошуку механізмів належного реагування на прояви колабораціонізму в судовій системі. 

Вища рада правосуддя є найвищим конституційним органом суддівського врядування, який зобов’язаний забезпечувати керованість та стабільність роботи судової гілки влади та спрямовувати свою діяльність на недопущення протиправної поведінки окремих суддів.

Члени ВРП надзвичайно стурбовані неможливістю приймати рішення в критичних ситуаціях в обставинах, які склались в судовій системі під час війни. Неповноважність вищого органу суддівського врядування особливо під час воєнного стану, несе загрози для стабільності судової системи та безпеки всієї держави.  

Наразі виникла потреба у створенні умов для оперативного реагування на випадки колабораційної діяльності та державної зради в судовій системі.

На переконання ВРП судді, які підозрюються у вчиненні державної зради, колабораційної діяльності, наявності подвійного громадянства або громадянства іншої держави мають бути відсторонені від здійснення правосуддя. Така процедура в умовах відсутності повноважної ВРП має бути визначена законодавством.

Учасники заходу наголосили на необхідності невідкладної розробки законодавчих змін, які дадуть змогу оперативно притягувати до відповідальності порушників закону, усувати від здійснення правосуддя суддів, які мають подвійне громадянство та яким повідомлено про підозру у справах про колабораціонізм, позбавляти статусу судді та фінансових гарантій суддів у відставці, які співпрацюють з окупантами.

Присутні на заході обговорили необхідність надання Раді у чинному складі можливості ухвалювати рішення щодо питань, пов’язаних із ганебними проявами колабораційної діяльності, державної зради або наявності подвійного громадянства серед суддів, оскільки лише ВРП має виключну компетенцію надавати згоду на відсторонення судді від здійснення правосуддя, затримання судді, утримання його під вартою.

Члени ВРП висловили чітку позицію, що такі судді не повинні здійснювати правосуддя та довели її до суддівської спільноти.

Учасники обговорення продемонстрували готовність активно співпрацювати задля напрацювання ефективних механізмів протидії проявам колабораціонізму в судовій системі та подякували ВРП за ініціювання і проведення заходу.

Участь у заході взяли: виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, члени Ради Оксана Блажівська, Дмитро Лук’янов, Роман Маселко, Микола Мороз та Інна Плахтій, Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, Генеральний прокурор Андрій Костін, заступник Генерального прокурора Олексій Симоненко, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, народні депутати України Олександр Бакумов, Сергій Демченко, Павло Павліш, заступник начальника Головного управління з протидії системним загрозам управлінню державою Служби безпеки України Андрій Лисюк, заступник керівника Головного слідчого управління – керівник Управління Державного бюро розслідувань Артем Медведенко, директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України Олександр Олійник, голови апеляційних судів, представники наукової спільноти.  

Вища рада правосуддя