Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 13 - 23 вересня 2022 року

26 вересня 2022, 13:56

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні – серпні 2022 року

1276 звернень громадян та 167 запитів на інформацію розглянуто секретаріатом ВРП протягом восьми місяців 2022 року. За цей період надійшло 2108 звернень від громадян на телефонну «гарячу лінію» ВРП за номером (044) 481-06-26.

Із початку 2022 року підготовлено 1351 супровідний лист про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 4438 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 2428 сторінок проєктів документів ВРП.

На офіційному вебсайті ВРП оприлюднено 9142 акти ВРП, 562 інших документи, підготовлено та розміщено 196 новин; на телеграм-каналі ВРП та на фейсбук-сторінці ВРП розміщено близько 900 інформаційних повідомлень та матеріалів.

ВРП вимагає терміново затвердити механізм притягнення до відповідальності суддів-колаборантів

ВРП рішуче засуджує та вважає неприпустимими прояви державної зради та колабораційної діяльності серед суддів. Члени Ради наполягають на ухваленні законодавчих змін, які дадуть змогу, незважаючи на відсутність повного складу Ради, притягувати до відповідальності суддів, які порушили присягу.

Через вимушену відсутність конституційного складу органу ВРП впродовж тривалого періоду позбавлена можливості виконувати свої повноваження, зокрема надавати згоду на затримання судді, утримання його під вартою. Неможливість адекватно реагувати на ганебні прояви колабораційної діяльності серед суддів шкодить авторитету судової влади та державі загалом.

Вища рада правосуддя вкотре закликає парламентарів невідкладно прийняти зміни до чинного законодавства та тимчасово (до формування повного складу Ради) надати діючим членам ВРП повноваження ухвалювати відповідні рішення щодо суддів-зрадників. Відповідно до статті 131 Конституції України виключно у ВРП може бути ухвалене рішення про надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою, про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя.

Триває робота над законодавчим урегулюванням питань кадрового дефіциту в апеляційних судах

В.о. Голови ВРП Віталій Саліхов, члени Ради Оксана Блажівська, Дмитро Лук’янов, Роман Маселко, Микола Мороз та Інна Плахтій взяли участь в обговоренні низки законопроєктів під час засідання Комітету ВРУ з питань правової політики.

Учасники, зокрема, обговорили проєкт Закону про внесення змін до Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо відрядження суддів з метою забезпечення здійснення правосуддя та усунення загрози припинення роботи апеляційних судів (№ 6049).

Проект Постанови про прийняття за основу законопроєкту № 6049 зареєстровано 15 вересня 2022 року (№6049/П).

Віталій Саліхов: ВРП готова вжити усіх заходів для належного запуску та функціонування служби дисциплінарних інспекторів

Про це зазначив в.о. Голови ВРП Віталій Саліхов під час X Міжнародного судово-правового форуму, організованого виданням «Юридична практика».

Віталій Саліхов розповів про актуальні питання щодо векторів удосконалення дисциплінарних процедур та перспективи запровадження інституту дисциплінарних інспекторів. Він зазначив, що проведення якісної судової реформи в Україні спрямовано, перш за все, на очищення судової влади, відновлення довіри громадськості до судів та забезпечення існування незалежного суду в Україні. Водночас наголосив, що на сьогодні надзвичайно важливо ретельно проаналізувати наслідки попередніх реформ.

Віталій Саліхов зауважив, що безперебійна робота судової влади в умовах воєнного стану є надзвичайно важливою з огляду на завдання і виклики, які постали перед Україною та системою правосуддя, у тому числі у зв’язку з військовою агресією з боку рф.

ВРП готова реагувати на гострі питання щодо суддів у спосіб, передбачений Конституцією України та законами

Позиція ВРП з приводу можливості набуття суддею громадянства іншої держави однозначна – діючи іменем України суддя може мати лише громадянство нашої держави. Доведена у визначений законодавством спосіб наявність іншого громадянства є підставою для припинення його повноважень.

Статтею 126 Конституції України передбачено, що повноваження судді припиняються у разі набуття ним громадянства іншої держави. Крім того Законом України «Про судоустрій і статус суддів» зазначено, що повноваження судді припиняються у разі набуття суддею громадянства іншої держави – з дня припинення громадянства України або набуття громадянства іншої держави.

Члени ВРП надзвичайно стурбовані неможливістю приймати рішення в критичних ситуаціях в обставинах, які склались у час війни перед судовою системою. Неповноважність вищого органу суддівського врядування несе загрози для стабільності судової системи та безпеки всієї держави.

Дистанційне судочинство потребує розвитку,  Роман Маселко

«Дистанційне судочинство забезпечить кращий доступ до правосуддя, в яких би умовах ми не знаходились», — наголосив член ВРП Роман Маселко під час представлення групою експертів Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) попереднього аналізу законопроєктів про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України та Господарського процесуального кодексу України (щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану).

Після зустрічі на основі обговорення та коментарів буде підготовлена остаточна версія експертного аналізу законопроєктів.

Захід організовано спільно Проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» та Європейською комісією з питань ефективності правосуддя.

Оксана Блажівська: недофінансування та колаборація – нові виклики судовій системі

Із 24 лютого 2022 року Україна перебуває у стані повномасштабної війни з країною-агресором, що відобразилось, зокрема і на судовій системі.

Наразі судова система проходить безліч випробувань і трансформацій. Саме на цей складний період припала відсутність діючих органів у системі судоустрою — Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя. Однак виклики, які постали перед суспільством сьогодні, вимагають негайного реагування.

"Юридична практика"