Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cуд притягнув до відповідальності громадянина за самовільне зайняття більше 120 га землі

19 вересня 2022, 12:49

Радивилівським районним судом винесено вирок по обвинуваченню громадянина К. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 197-1 Кримінального кодексу України, а саме: самовільне зайняття земельної ділянки з метою отримання прибутку за рахунок обробітку землі і вирощування сільськогосподарської продукції, чим було заподіяно матеріальну шкоду інтересам територіальної громади Козинської сільської ради Дубенського району Рівненської області на суму 413 591,60 грн.

Обвинувачений в судовому засіданні свою вину визнав повністю та щиро розкаявся. У своїх показах в судовому засіданні пояснював, що земельні ділянки ніким не оброблялися, а оскільки була уже пізня весна, ним було прийнято рішення засіяти вказані земельні ділянки, а вже після цього звернутися до Козинської територіальної громади про виділення земельних ділянок у користування.

Так як самовільне захоплення земельної ділянки, що перебуває у комунальній власності становить суспільний та публічний інтерес, прокурор Радивилівського відділу Дубенської окружної прокуратури заявив цивільний позов в інтересах держави у порядку статті 128 Кримінального процесуального кодексу України про стягнення з К. на користь держави в особі Козинської сільської ради Рівненської області матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок вчиненого кримінального правопорушення у сумі 413 591,60 грн.

Судом громадянина К. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 197-1 КК України, та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 250 (двохсот п’ятдесяти) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 4250 грн та стягнуто на користь держави в особі Козинської сільської ради Рівненської області шкоду заподіяну внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки в сумі 413 591,60 грн.

Вирок не набрав законної сили, сторони мають право оскаржити його до Рівненського апеляційного суду.

Радивилівський районний суд Рівненської області