Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд проаналізував переданий на підпис Президентові України Закон України «Про акціонерні товариства»

12 серпня 2022, 09:41

Пропонуємо до вашої уваги довідку за результатами аналізу Закону України «Про акціонерні товариства» № 2493, прийнятого Верховною Радою України й переданого на підпис Президентові України.

Довідка підготовлена управлінням забезпечення роботи секретаря та суддів судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

27 липня 2022 року Верховна Рада України ухвалила новий Закон № 2493 «Про акціонерні товариства». Цей законопроєкт перебував на розгляді парламенту з листопада 2019 року. До другого читання до нього внесли понад 900 поправок. 1 серпня 2022 року вказаний Закон передано на підпис Президентові України. Цей Закон, за винятком низки норм, набуває чинності з 1 січня 2023 року, змінюючи Закон України «Про акціонерні товариства» від 2008 року.

Згідно з пояснювальною запискою основна мета законопроєкту – підвищення рівня корпоративного управління в господарських товариствах з огляду на європейські практики та стандарти, що сприятиме захисту прав інвесторів і розширенню можливостей для залучення капіталу.

Окрім цього, відповідні зміни вносяться до ЦК України, ГК України, ГПК України, КПК України, законів України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», «Про кооперацію», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про депозитарну систему в Україні», «Про банки і банківську діяльність», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про кредитні спілки», «Про холдингові компанії в Україні» та інших законодавчих актів України.

Верховний Суд