Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив права вагітної жінки, яка не отримала медичну допомогу в повному обсязі

11 серпня 2022, 17:08

Позивачка звернулась до Оболонського районного суду міста Києва із позовом, у якому просила стягнути з пологового будинку грошові кошти в загальній сумі 53 846 грн. Позов обґрунтувала тим, що вказані кошти вона сплатила відповідачу за супроводження її вагітності, а також за проведення медичного дослідження, але відповідач послуг їй не надав та після 24 лютого 2022 року взагалі зупинив роботу, внаслідок чого вона залишилась без медичного спостереження.

Відповідач позов не визнав, але пояснив, що дійсно вимушено зупинив роботу у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України, та просив суд врахувати такі форс-мажорні обставини. Стверджував, що надав позивачці частково медичну допомогу на суму 17 630 грн.

Рішенням Оболонського районного суду міста Києва від 4 серпня 2022 року позов задоволено частково, на користь позивачки стягнуто грошову суму 52 046 грн за виключенням суми страхового платежу за договором добровільного страхування фізичної особи.

При прийнятті вказаного рішення суд виходив із того, що позивачкою було доведено укладення між сторонами договору про надання медичних послуг і оплату таких послуг в повному обсязі. Також знайшло своє підтвердження невиконання відповідачем умов договору та ненадання відповідних послуг на користь позивачки.

Суд зазначив, що відповідач не надав доказів, які би підтверджували часткове виконання ним умов договору на суму 17 630 грн. Суд погодився, що невиконання умов договору могло бути наслідком поважних та навіть об'єктивних причин, які визнані форс-мажорними обставинами. Проте суд дійшов висновку, що наявність таких обставин звільняє лише від відповідальності за невиконання зобов'язань, але не звільняє від виконання самого зобов'язання та наслідків його припинення.

У зв'язку з цим суд зробив висновок, що позивачка має право на повернення сплачених грошових коштів за ненадані медичні послуги.

З повним текстом рішення суду можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/105610058

Оболонський районний суд міста Києва