Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правовий комітет Верховної Ради України надав доручення опрацювати питання щодо розміщення консультативних висновків ВРП на вебсайті Парламенту

27 липня 2022, 14:49

Члени Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, Оксана Блажівська та Інна Плахтій взяли участь в обговоренні законопроєктів під час засідання Комітету з питань правової політики Верховної Ради України.  

За результатами засідання секретаріату надано доручення підготувати необхідні документи із пропозиціями, яким чином консультативні висновки Вищої ради правосуддя мають бути розміщені на офіційному вебсайті Верховної Ради України.

Рада неодноразово зверталася до парламентарів з ініціативою щодо запровадження обов’язкового оприлюднення на вебсайті Верховної Ради України консультативних висновків ВРП.

Як наголошувала ВРП, їх оприлюднення забезпечить можливість ознайомлення більш широкого кола осіб із позицією суддівської спільноти, а також сприятиме покращенню діалогу між гілками влади.

Надання обов’язкових до розгляду консультативних висновків щодо законопроєктів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів є одним із повноважень Вищої ради правосуддя, передбачених чинним законодавством.

Спосіб вирішення питання щодо публікації консультативних висновків ВРП у картці законопроєкту на сайті ВРУ був узгоджений під час засідань Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні при Верховній Раді України.

Винесення вказаного питання на розгляд Комітету з питань правової політики ВРУ ініціював голова Робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко.

Крім того, Комітет вирішив рекомендувати ВРУ прийняти у другому читанні та в цілому законопроєкт № 7315 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану в редакції, запропонованій Комітетом.

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов підтримав вказаний законопроєкт та зазначив, що саме ВРП наполягала на такій редакції. Прийняття законопроєкту дасть можливість в умовах воєнного стану переводити суддів із судів на тимчасово окупованих територіях без їхньої згоди до інших судів, в яких виник дефіцит суддівських кадрів.

«Вища рада правосуддя вивчала це питання. Така практика застосовується у багатьох європейських країнах з метою забезпечення рівномірного навантаження та функціонування всіх судів. Можу констатувати, що на цей час є судді, які перебувають на тимчасово окупованих територіях та не подали заяв про переведення до інших судів», – наголосив виконувач обов’язків Голови ВРП Віталій Саліхов.

Законопроєктом передбачено, що в період дії надзвичайного чи воєнного стану, за умови зміни територіальної підсудності судових справ, що розглядаються у відповідному суді, суддя суду, територіальна підсудність справ якого змінюється, може бути без його згоди відряджений для здійснення правосуддя до суду, в якому визначається територіальна підсудність справ, що перебували в провадженні суду, де працює суддя, а у разі відсутності вакансій у цьому суді – до іншого суду того самого рівня і спеціалізації.

Вища рада правосуддя