Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 13 – 21 липня 2022 року

25 липня 2022, 09:25
 
Члени ВРП Віталій Саліхов та Оксана Блажівська взяли участь у робочій зустрічі, присвяченій пошуку шляхів відновлення здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів.
 
Після зміни законодавства ВРП та її дисциплінарні органи вже понад десять місяців позбавлені можливості здійснювати процедури дисциплінарних проваджень стосовно суддів, а також розглядати скарги на рішення у дисциплінарних справах. «Необхідно внести зміни до законодавства та надати Голові ВРП (виконувачу обов’язків Голови) право затверджувати структуру, штатний розпис ВРП (наразі не існує такої штатної посади як дисциплінарний інспектор); Положення про службу дисциплінарних інспекторів; призначати заступника керівника секретаріату ВРП – керівника служби дисциплінарних інспекторів. Або ж надати таке право керівнику секретаріату ВРП», – сказав  Віталій Саліхов.
 
Членкиня ВРП Оксана Блажівська акцентувала, що після призупинення на початку серпня 2021 року розгляду ВРП дисциплінарних справ, у судовій системі фактично не здійснюється контроль за порушеннями суддів. У ВРП накопичилась значна кількість дисциплінарних скарг – на 12 липня 2022 року їх 5 968, з них 4 651 надійшли з моменту позбавлення ВРП повноважень розглядати скарги, після 5 серпня 2021 року.
 
Оксана Блажівська запропонувала розглянути можливість запровадження на законодавчому рівні певних фільтрів, які б дали змогу відсіяти скарги, які не стосуються реальних дисциплінарних проступків. Вона також звернула увагу, що ВРП  систематично оприлюднює узагальнення практики розгляду скарг, що вказує на відкритість Ради до обговорення проблемних та дискусійних питань дисциплінарної відповідальності для приведення її у відповідність до кращих європейських та світових практик і стандартів.

Конкурсна комісія з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відновила роботу і продовжує конкурс з 15 липня 2022 року

Члени комісії узгодили новий період подання аплікаційних заяв, а саме: з 15 липня 2022 до 22 серпня 2022 включно. Заяви, що були подані до моменту призупинення конкурсних процедур, вважаються чинними, так само як і документи, що були додані до вказаних заяв. Комісія під час засідання затвердила зміни, що сприятимуть її роботі в умовах воєнного стану в Україні.

На другому етапі буде проведена співбесіда з відібраними кандидатами, за результатом якої Конкурсна комісія має відібрати і передати на розгляд ВРП не менше двох кандидатів на кожну із 16 вакансій, яких  рекомендує на призначення Вищій раді правосуддя. ВРП призначить 16 членів ВККС.

Призначення членів ВККС України є важливою складової судової реформи, адже дозволить поновити роботу ВККС з добору суддів на поповнення суддівського корпусу та завершити  кваліфікаційне оцінювання діючих суддів.

Оксана Блажівська окреслила проблеми, актуальні для органів суддівського врядування та судів

Членкиня ВРП Оксана Блажівська взяла участь в організованому Асоціацією адвокатів України онлайн-марафоні «Бізнес в умовах воєнного стану».

Вона зазначила, що судова система, органи судового врядування, адвокатура, нотаріат, не зупиняли свою роботу. Навіть у таких умовах забезпечується безперебійний доступ до захисту прав і свобод громадян.

Оксана Блажівська наголосила, що для відновлення довіри до правосуддя в умовах воєнного стану важливо, щоб одночасно зі зміною підходів до формування ВРП та ВККСУ відбулися зміни і у свідомості громадян, адвокатів, представників бізнесу та переоцінка ставлення суспільства до судової влади.

Членкиня ВРП порушила тему дисциплінарної відповідальності суддів, акцентувала увагу на необхідності відновлення повноважності ВРП, а також зазначила, що ВРП підтримує ініціативи, викладені у законопроєкті № 7315 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану».

Оксана Блажівська наголосила, що забезпечення стабільної роботи судової системи – спільне завдання для всіх органів влади та суспільства. Злагоджена і ефективна робота всіх органів і установ системи правосуддя неодмінно сприятиме підвищенню рівня довіри до суду.

Секретаріат ВРП завершив передачу висновків про відповідність вимогам закону кандидатів на посаду члена Ради від з’їзду суддів

Секретаріат ВРП 15 липня 2022 року завершив передачу Раді суддів України та Етичній раді висновків про відповідність кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя та їх документів вимогам, встановленим Законом України “Про Вищу раду правосуддя” стосовно кандидатів, які обиратимуться XIX позачерговим з’їздом суддів України.

За результатами проведеної роботи всі 46 кандидатів визнано такими, що відповідають вимогам, встановленим Законом України «Про Вищу раду правосуддя». При цьому пакети документів двох з 46 кандидатів визнано такими, що не відповідають вимогам, встановленим Законом України «Про Вищу раду правосуддя».

Подальшу долю кандидатів визначать Етична рада та з’їзд суддів України.

 У «Голосі України» опубліковане оголошення про поновлення першого конкурсу до ВККСУ

У газеті «Голос України» №148 (7898) від 20 липня 2022 року оприлюднене оголошення про поновлення першого конкурсу на зайняття вакантних посад членів ВККС України.

З усіма документами Конкурсної комісії можна ознайомитись на сайті ВРП за посиланням. Документи від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі, приймаються з 15 липня 2022 року до 22 серпня 2022 року включно.

ВРП закликає невідкладно врегулювати законодавство для протидії проявам колабораційної діяльності та державної зради у судовій системі

17 липня 2022 року Президент України зробив важливу заяву щодо виявлення випадків державної зради та колабораційної діяльності серед працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування та інших органів.

ВРП підтримує позицію Президента України щодо необхідності інспекції органів державної влади на предмет колабораційної діяльності всередині таких структур.

На адресу ВРП надходить тривожна інформація щодо представників судової влади, яка підлягає з’ясуванню. Втім, відповідно до чинного законодавства, яке розроблялося для умов мирного часу, діяти ефективно без внесення законодавчих змін неможливо.

Очільники органів судової системи, голови судів, судді, особливо судді у відставці, та працівники апаратів судів перебувають під постійним наглядом суспільства, а тому підлягають перевірці на предмет вчинення державної зради, колабораційної діяльності, наявності подвійного громадянства або громадянства іншої держави із залученням відповідних органів.

Враховуючи вимушену бездіяльність через відсутність конституційного кворуму, ВРП занепокоєна неможливістю виконання законних повноважень Ради, зокрема таких, як відсторонення судді від здійснення правосуддя та надання дозволу на його затримання, що прямо передбачено статтею 131 Конституції України.

Розуміючи, що законна процедура обрання / призначення нових членів ВРП потребує тривалого часу, звертаємо увагу суб’єктів законодавчої ініціативи на необхідність негайного делегування часткових повноважень ВРП Голові Верховного Суду як члену Ради за посадою, або тимчасового відновлення роботи Ради в існуючому складі.

ВРП усвідомлює, що делегування таких повноважень Голові Верховного Суду або відновлення роботи Ради без наявності кворуму не повною мірою відповідає нормам Конституції України, однак не суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки такі обмеження стоять на сторожі непохитності довіри до судових інституцій, гарантованого права на справедливий суд та непорушності цілісності держави.

В жахливих умовах сьогодення це єдиний можливий механізм невідкладного реагування держави на випадки колабораційної діяльності та державної зради у судовій системі, оскільки такими повноваженнями не наділений жодний правоохоронний орган.

Вища рада правосуддя закликає законодавця невідкладно прийняти зміни до чинного законодавства в частині виявлення та запобігання подібним випадкам серед спеціальних суб’єктів – суддів України.

Державні органи мають вжити всіх вичерпних заходів для дотримання конституційних гарантій суддів-військових

ВРП просить законодавця та звертає увагу органів суддівського самоврядування щодо необхідності приведення приписів законодавства у  відповідність до конституційних гарантій суддів, які наразі перебувають у лавах Збройних сил України та інших військових формувань.

Питання збереження суддівської винагороди та місця роботи суддів, які боронять країну, зараз законодавчо не врегульовані. У зв’язку із цим ВРП звертає увагу законодавця на необхідність термінового врегулювання цих питань для забезпечення непорушності конституційних гарантій суддів.

Наразі необхідно привести у відповідність законодавчі норми, якими мають бути врегульовані гарантії суддів, які несуть службу в ЗСУ та інших військових формуваннях.

"Юридична практика"