Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Має бути обовʼязкове й принципове покарання для всіх російських злочинців – виступ Президента на Міжнародній конференції щодо притягнення Росії до відповідальності за злочини в Україні (Гаага)

14 липня 2022, 17:49
"Мета конференції – якщо говорити відверто – це порятунок міжнародного права. Бо саме зараз і саме від ваших, наших спільних зусиль залежить, чи буде взагалі у людства такий інструмент, як міжнародне право. Чи людство житиме в хаосі й постійному насильстві з боку тих, хто вважає, нібито сила все вирішує й нібито агресія дозволяє подавати будь-які бажання тиранів в обгортці права.
 
...Українське правосуддя зробить ту частину роботи, яку дозволяє національна юрисдикція. Вірю, що Міжнародний кримінальний суд неминуче забезпечить відповідальність винних у злочинах, які належать до його підсудності: воєнних злочинів, злочинів проти людяності, злочину геноциду. І я вдячний усім нашим партнерам, які підтримують нас на цьому шляху.
 
До речі, для допомоги слідству – як українському, так і міжнародному – ми запустили проект «Книга катів українського народу». Цей проект дає змогу збирати на онлайн-платформі докази воєнних злочинів і дані про тих, хто їх скоїв. У сучасному світі цей та подібні цифрові й комунікаційні інструменти значно прискорюють роботу слідства.
 
Але наявні судові установи з юрисдикційних причин не можуть притягнути до відповідальності всіх винних саме в первинному злочині агресії. Тому й потрібен Спеціальний трибунал щодо цього злочину – російської агресії проти України. Трибунал, який забезпечить справедливе й законне покарання тих, хто розпочав цю історію катастроф і трагедій, яка стала найбільшою війною у Європі з часів Другої світової.
 
Наших із вами зусиль вистачить, щоб зафіксувати злочини російських окупантів, щоб зібрати всі докази й зробити це так, щоб вони були абсолютно допустимі в судах, щоб встановити кожного з винних. Однак ті люди, чиї рішення призвели до цього масиву злочинів, не повинні ховатися за так званим імунітетом посадових осіб. Принцип неминучості покарання має діяти і для цих людей. І це може забезпечити тільки Спеціальний трибунал щодо агресії проти України.
 
Але, крім такого трибуналу, потрібен також інструмент компенсації всіх збитків, завданих агресією."
 
"...Правосуддя завжди має робити свою справу. А наше завдання – усіх політиків – дати правосуддю необхідні інструменти для справедливості.
 
Сила права, його верховенство забезпечуються лише тоді, коли є ефективні та стійкі інституції, які здатні реалізувати право в будь-яких умовах.
 
Ми знаємо, які інституції нам потрібні. Ми можемо їх створити. І вони обовʼязково спрацюють.
 
І це буде такий внесок у захист світового порядку, світового правопорядку, з яким можна порівнювати хіба що Нюрнберзький трибунал. Це наше спільне завдання."
 
Повний текст виступу тут.
 
 
 
фото: https://www.president.gov.ua
 

Офіційне інтернет-представництво Президента України