Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Визначені шляхи врегулювання питань відновлення повноважень «суддів-п’ятирічок» та розміщення консультативних висновків ВРП на сайті Парламенту

07 липня 2022, 14:46

Член Вищої ради правосуддя Інна Плахтій взяла участь у черговому засіданні Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні, яка під головуванням народного депутата Сергія Демченка працює у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики.

Під час обговорення питання відновлення повноважень суддів, які не здійснюють правосуддя у зв’язку зі спливом п’ятирічного терміну, на який їх призначено, Інна Плахтій зазначила, що Вища рада правосуддя схвально відгукувалася щодо відповідних законопроєктів (№ 5889 та № 4505). Однак з огляду на те, що цими законопроєктами пропонується врегулювати й інші питання, що може ускладнити процес їх ухвалення, член ВРП вважає за доцільне зареєструвати новий законопроєкт.

«Якщо ми дійшли згоди вирішити терміново питання щодо «суддів-п’ятирічок», не зачіпаючи зараз інших питань, доцільніше на основі двох зареєстрованих законопроєктів, а також спільно напрацьованого нашою робочою групою документу, розробити та зареєструвати новий короткий точковий проєкт, який врегулює вказану проблему», - сказала Інна Плахтій.

Таку пропозицію вважає слушною і Ректор Національної  школи суддів України Микола Оніщук. За його словами, зважаючи на особливий режим роботи Парламенту в умовах війни, законопроект має бути простим, зрозумілим і бажано коротким. За таких умов досягти консенсусу парламентських фракцій буде значно легше.

Такий підхід підтримав і Голова правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Дмитро Бездоля.

Сергій Демченко наголосив, що означену проблему потрібно невідкладно вирішити, щоб судді не лише отримували кошти, але й нарешті отримали змогу здійснювати правосуддя, адже якщо витрачаються державні кошти, то має бути й віддача.

Тож учасники робочої групи дійшли згоди спільно, залучивши міжнародних партнерів з проектів Ради Європи, підготувати остаточну редакцію  нового проекту.

Як ми повідомляли, ВРП зверталася до керівництва Парламенту задля  якнайшвидшого врегулювання питання відновлення повноважень «суддів-п’ятирічок».

Також під час засідання обговорювали неодноразові звернення Вищої ради правосуддя до парламентарів щодо запровадження обов’язкового оприлюднення на сайті Верховної Ради України у картці законопроектів, які стосуються функціонування судової влади, консультативних висновків ВРП щодо них.

Сергій Демченко зазначив, що перелік матеріалів, які публікуються на сайті ВРУ разом із законопроєктом, формує профільний комітет та запропонував ініціювати розгляд на засіданні комітету питання про публікацію консультативних висновків на сайті ВРУ. «На мою думку, для вирішення цього питання достатньо рішення комітету, сподіваюся, воно буде підтримане і ми вирішимо питання без внесення змін до законодавства», - зазначив Сергій Демченко.

Відеозапис засідання робочої групи

Вища рада правосуддя