Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС розповіли про дотримання принципів верховенства права та прав людини в умовах воєнного стану

01 липня 2022, 11:33

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Алла Олійник зазначила, що джерелом прав і свобод є людська гідність, яка відіграє важливу роль у визначенні обмежень конституційних прав в умовах воєнного стану. Змістом концепції верховенства права є ідея захисту основоположних цінностей демократичного суспільства. Європейський суд з прав людини з’ясовує втручання держави у здійснення прав і свобод особою з урахуванням таких критеріїв:

– втручання відбувається згідно із законом;

– наявність правомірної (легітимної) мети;

– необхідність у демократичному суспільстві.

Тому національні суди втручання в права особи мають оцінювати також з урахуванням вищезгаданих критеріїв.

Так, у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися права і свободи людини та громадянина, передбачені статтями 30–34, 38, 39, 41–44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження і здійснення заходів правового режиму воєнного стану, передбачених ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану в Україні». Верховенство права діє і щодо тих прав і свобод, які обмежуються в умовах воєнного стану, з урахуванням цих обмежень.

«Отже, згідно з Конституцією України може мати місце лише обмеження прав і свобод, а не їх повне скасування. Тому є надійні гарантії, що забезпечують постійність і дієвість верховенства права навіть за умов запровадження воєнного стану в Україні», – пояснила суддя.

Також лекторка розповіла про застосування верховенства права на практиці, детально розтлумачила концепцію та елементи цього поняття, національне й міжнародне законодавство, яким керується суд у період воєнного стану, і висвітлила судову практику Верховного Суду та ЄСПЛ в контексті тих складників, які є необхідними при розгляді судових справ.

«Застосування верховенства права вимагає професійного вміння, характеру, відповідальності. Суди повинні розглядати справи виключно в аспекті верховенства права. Вирішуючи спір, завжди варто пам’ятати, що держава існує для людини, а не людина для держави», – сказала Алла Олійник.

Під час виступу суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Наталія Марчук розповіла про зміни, які були внесені до КПК України. Нові положення, якими було доповнено ст. 615 КПК України, безперечно, пришвидшують певні процесуальні моменти, проте на практиці судді стикаються з питаннями, які національним законодавством не врегульовані. Тому в нинішніх умовах доводиться звертатися до міжнародних документів, практики ЄСПЛ задля вирішення тих проблем, які виникають в умовах воєнного стану.

Так, у національному законодавстві немає норм стосовно військовополонених як суб’єктів окремих кримінальних проваджень. У такому випадку судді повинні керуватися положеннями Третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, яка була ратифікована Україною в 1954 році.

Наталія Марчук також зазначила, що законодавець вніс зміни до ст. 7 КПК України та вказав, що всі принципи, передбачені цією статтею (верховенство права, законність, рівність перед законом і судом тощо), повинні застосовуватись та виконуватись з урахуванням особливостей здійснення кримінального провадження, визначених розд. IX-1 КПК України. Цей розділ передбачає особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану. Однією з таких змін, зокрема, є збільшення строку затримання особи без рішення слідчого судді до 216 годин.

«Водночас принцип верховенства права повинен застосовуватися, і, крім того, законодавець не заборонив таке затримання особи менш ніж на 216 годин», – пояснила суддя.

Також лекторка розповіла про пріоритетність розгляду кримінальних проваджень, строки розгляду справ, проведення обшуків та оглядів, отримання показань підозрюваних і використання їх у суді, територіальну підсудність справ, особливості роботи Верховного Суду під час воєнного стану, а також відповіла на запитання слухачів.

Семінар на тему «Дотримання принципів верховенства права та прав людини в умовах воєнного стану», організований Національною школою суддів України (Чернівецьке регіональне відділення), проходив для суддів і помічників суддів апеляційних та місцевих загальних судів.

Верховний Суд