Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Переобладнання авта для роботи на газовому паливі слід узгоджувати з сервісним центром МВС – рішення суду

12 січня 2022, 16:32

Полонський районний суд Хмельницької області відмовив у задоволенні позову жителя Полонного й залишив без змін постанову поліції, якою його визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 121 КУпАП (керування водієм транспортним засобом, що переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів) та статтею 125 КУпАП (інші порушення ПДР).

Водій з Полонного просив суд скасувати постанову про притягнення його до адміністративної відповідальності з накладенням 340 гривень штрафу як незаконну. За його словами, працівники поліції не роз’яснили йому законні права, не провели огляд автомобіля належним чином, не залучали свідків. Додав, що не встановлював газове обладнання й наразі воно не працює та він ним не користується.

Суд звертає увагу, що процедуру переобладнання транспортних засобів, призначених для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, зокрема для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива, визначає Порядок переобладнання транспортних засобів, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2010 року №607.

У ньому йдеться, що таке переобладнання може провести суб’єкт господарювання, який має відповідну нормативно-технічну документацію, узгоджену з МВС та Мінінфраструктури, і свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху або власник транспортного засобу.

Переобладнання власником в індивідуальному порядку потрібно погоджувати з територіальним органом з надання сервісних послуг МВС: подати заяву, зазначивши відомості про транспортний засіб, вид переобладнання, а також технічну та іншу інформацію, необхідну для проведення переобладнання. До заяви про погодження додати копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та акта проведення його огляду.

Сервісний центр МВС розглядає заяву про погодження і визначає технічну можливість та умови (вимоги) переобладнання транспортного засобу.

«Проте, як вбачається із матеріалів справи та з пояснень позивача, наданих в судовому засіданні, який не заперечує того факту, що в транспортному засобі, яким він керував, встановлено газове обладнання та, що в технічному паспорті немає ніяких відміток про це, тобто відсутнє узгодження з територіальними органами з надання сервісних послуг МВС», – зауважує суд.

На думку суду, зміст позовної заяви не спростовує те, що автомобіль позивача було переобладнано без дотриманням відповідних правил, норм і стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху, тому дії працівника поліції при притягненні його до адміністративної відповідальності були правомірними.

Рішення не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційної інстанції.

Полонський районний суд Хмельницької області