Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Адвокатська спільнота не була долучена до обговорення регламенту Етичної ради та критеріїв оцінювання кандидатів до ВРП (Відео)

22 грудня 2021, 11:28

Законодавець фактично втрутився у процес добору членів Вищої ради правосуддя від адвокатури, створивши орган для надання допомоги з’їзду адвокатів у відборі кандидатів до складу ВРП, який не передбачений профільним законом.

Про це наголосив виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку».

«Адвокатська спільнота не відмовлялася від саморегулювання, не брала участь в обговоренні регламенту Етичної ради та критеріїв оцінки адвокатів. Якщо уважно дослідити положення документу щодо оцінювання, там немає жодного слова про адвокатську етику, наукову доброчесність та кодекс суддівської етики», – зазначив в. о. Голови ВРП.

За словами Олексія Маловацького, незрозуміло яким чином дорадчий орган може допомагати професійним об’єднанням, якщо він не керується професійними нормами. По суті створено незалежний орган, який взагалі не підконтрольний нікому і який на підставі свого регламенту може застосовувати аd hoc і відходити від виконання вимог законодавства.

«В законодавстві сфери правосуддя відбулись суттєві зміни щодо запровадження нової процедури з обрання членів Вищої ради правосуддя. Зокрема, створено дорадчий орган – Етичну раду з перевірки кандидатів до ВРП та діючих членів Ради», – сказав він.

«За Законом № 1635-IX метою утворення Етичної ради є сприяння органам, що обирають (призначають) членів Вищої ради правосуддя, у встановленні відповідності кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності», – нагадав Олексій Маловацький.

«Наразі Вища рада правосуддя працює не в повному складі, що негативно впливає на ефективність її роботи через надмірне навантаження. Для обрання з’їздами науковців та суддів нових членів ВРП, Етична рада має перевірити кандидатів до її складу ВРП. Однак, дотепер Етична рада не надала ні з’їзду науковців, ні ВРП висновків щодо кандидатів та перелік рекомендованих кандидатів для обрання членами ВРП. У зв’язку з цим, з’їзд науковців був вимушений зробити перерву у своїй роботі», – в. о. Голови ВРП.

Олексій Маловацький зазначив, що законодавством не передбачені підстави для відтермінування або перенесення обрання членів ВРП. «Таким чином, у разі порушення встановленої процедури, буде ставиться під сумнів легітимність органу суддівського врядування», – застеріг він.

На думку очільника ВРП, аналогічна ситуація може виникнути й щодо надання Етичною радою висновків стосовно кандидатів, яких делегуватиме з’їзд адвокатів України.

Дивіться на YouTube: https://bit.ly/3J6dkhf

Переглянути відео 

Вища рада правосуддя