Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Харківського окружного адміністративного суду про втручання у її професійну діяльність

22 грудня 2021, 11:19

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Мар’єнко Лариса Михайлівна повідомила ВРП про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні вона вказала, що у Харківському окружному адміністративному суді було зареєстровано клопотання від імені адвоката Ш. з посиланням на справу, яка перебувала в її провадженні. У цьому клопотанні зазначено, що суддею Л. Мар’єнко було винесено рішення у цій справі згідно з домовленістю, «решту суми за задоволення позову буде перераховано на рахунок», який був нібито зазначений суддею.

Суддя вказує, що це клопотання не має під собою жодного підґрунтя, а також вважає, що надсилання до суду таких листів підриває авторитет судової гілки влади та створює у громадян уявлення щодо можливості впливу на суд.

На виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Лариса Мар’єнко надіслала також і до Генерального прокурора повідомлення про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя з проханням вжити відповідних заходів реагування, передбачених чинним законодавством.

Варто вказати, що за повідомленням судді Харківського окружного адміністративного суду про втручання в діяльність судді, за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України відкрито кримінальне провадження.

В свою чергу адвокат Ш. надала пояснення, що в неї або її клієнтів у вказаній справі жодних домовленостей із суддею не було. Крім того, адвокат зазначила, що відповідні заяви від її імені надсилаються у всіх справах, у яких на веб-порталі «Судова влада України» вказані її дані як представника фізичної або юридичної особи. Також вона зазначила, що подібні заяви надсилалися від її імені вже неодноразово і вони є підробленими.

До пояснень адвокат Ш. додала витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, із якого вбачається, що наразі здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за заявою адвоката Ш. про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 358 КК України, щодо підроблення документів невідомою особою.

Слід нагадати, що згідно зі статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання.

Згідно Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» під час здійснення адвокатської діяльності адвокат зобов’язаний дотримуватися присяги адвоката України та правил адвокатської етики. Порушення присяги адвоката України або правил адвокатської етики є дисциплінарним проступком адвоката. Адвокат не має права в своїй професійній діяльності вдаватися до засобів та методів, які суперечать чинному законодавству або Правилам адвокатської етики.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, за фактами, повідомленими суддею Харківського окружного адміністративного суду Л. Мар’єнко та звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області щодо перевірки відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку в діях адвоката Ш.

Вища рада правосуддя