Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Парламенту щодо унормування питань виплати вихідної допомоги суддям, звільненим у 2014-2016 роках

09 грудня 2021, 16:29

Вища рада правосуддя звернулася до Верховної Ради України із пропозицією привести положення законодавства України у відповідність до рішення Конституційного Суду України від 15 квітня 2020 року та не допустити дій, що порушують соціальний захист суддів, звільнених з посади у відставку у період з 1 квітня 2014 року по 30 вересня 2016 року.   

Таке рішення ухвалила ВРП за результатом розгляду звернення голови Громадської організації «Всеукраїнська асоціація суддів у відставці» Дениса Нев’ядомського.

У зверненні Д.Нев’ядомський вказує, що у зв’язку зі змінами у законодавстві судді, щодо яких Верховною Радою України прийнято рішення про звільнення з посади у відставку у період з 1 квітня 2014 року по 30 вересня 2016 року, були позбавлені права на отримання вихідної допомоги, яка була передбачена частиною першою статті 136 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».       

1 квітня 2014 року набрав чинності пункт 28 розділу II Закону України від 27 березня 2014 року № 1166-VІІ «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», яким вказану статтю виключено.     

Рішенням Конституційного Суду України від 15 квітня 2020 норму, якою виключено положення про право на отримання вихідної допомоги визнано таким, що не відповідає Основному Закону.

Конституційний Суд України дійшов висновку, що законодавець таким чином тимчасово змінив порядок матеріального забезпечення суддів, посилаючись на введення режиму запобігання фінансової катастрофи, реалізації заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів та забезпечення соціальної підтримки усіх громадян виходячи з фінансових можливостей держави.

Як вказано у рішенні КСУ, положення підпункту про скасування отримання вихідної допомоги суперечить частині першій статті 8 Конституції України з огляду на його невідповідність принципові верховенства права у частині, що стосується легітимних очікувань особи.

Варто зауважити, що Вища рада правосуддя не є органом державної влади, який вирішує питання щодо встановлення розмірів та здійснення нарахувань вихідної допомоги суддям у відставці.

Разом із тим у межах своїх повноважень Рада вживає інших заходів, які є необхідними для забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, зокрема, звертає увагу Верховної Ради України на недопущення певних дій та необхідність законодавчого врегулювання питань соціального захисту суддів у відставці за вказаний період часу.

Тому Вища рада правосуддя звернулася до Верховної Ради України з пропозицією щодо приведення положень законодавства України у відповідність до рішення Конституційного Суду України від 15 квітня 2020 року для поновлення прав соціального захисту суддів, щодо яких у період з 1 квітня 2014 року по 30 вересня 2016 року ВРУ прийнято рішення про звільнення з посади у відставку.

Вища рада правосуддя