Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників судів 2020

08 грудня 2021, 10:55

7 грудня 2021 року відбулась презентація дослідження "Медіавідкритість судів України-2020".

"Медіавідкритість судів України" ― це щорічне дослідження, що четвертий рік поспіль проводиться громадською організацією "Вектор прав людини" в співпраці з Фондом імені Фрідріха Еберта в Україні та за підтримки Ради суддів України, Вищої ради правосуддя, Національної школи суддів України. Наразі воно є єдиним системним дослідженням комунікаційної діяльності судів. 

Відкриваючі захід, Голова Ради суддів України Богдан Моніч подякував представникам судів, які долучились до опитування, та представникам громадської організації "Вектор прав людини" за спільну співпрацю, спрямовану на ефективність функціонування судової гілки влади України.

"Мені дуже приємно констатувати той факт, що за кілька років співпраці Ради суддів України і ГО "Вектор прав людини" ми маємо декілька успішно реалізованих проєктів, одним з яких, наприклад, є створення просвітницьких відеороликів, в яких судді розповідають простими словами про суди та судові сервіси. Сьогодні ми презентуємо вже четвертий звіт щодо медіавідкритості судів, який дозволяє нам порівняти, що було і як стало, а така системна звітність дозволяє нам побачити результати, яких ми досягли та проаналізувати прогрес у здійсненні комунікаційної роботи судами. Що стосується практичного посібника з організації комунікаційних та просвітницьких заходів "Суд взаємодіє!", то, на мою думку, він може стати настільною книгою кожного прессекретаря та судді спікера", - наголосив Богдан Моніч.

Дослідження "Медіавідкритість судів України-2020" присвячене вивченню зовнішніх і внутрішніх комунікацій судової влади.

Опитування проходило онлайн впродовж місяця. У ньому взяли участь 229 чинних судів на підконтрольній території України (із 676 наявних). У процесі дослідження було виявлено, що 72% судів віддають перевагу Facebook, 11% користуються YouTube, а 7% судів мають власний аккаунт в Instagram.

Голова Комітету Ради суддів України з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Олександр Сасевич, своєю чергою, звернув увагу на те, що рейтінг довіри до судової гілки влади серед користувачів судів підвищується щороку, а це відбувається завдяки й налагодженню зв'язків між судом та громадою. 

Завдяки відповідям представників комунікаційних команд судів, які аналізуються, є можливість відслідкувати, які саме комунікаційні інструменти застосовують суди та чи відповідають вони сучасним комунікаційним потребам судової влади та суспільства. Також це дослідження дає змогу зрозуміти, які з них варто вдосконалити, а які поширювати як успішні практики.

Рада суддів України