Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доступ до правосуддя та дотримання прав осіб з інвалідністю: у Львові відбувся круглий стіл

06 грудня 2021, 13:31

3 грудня 2021 року у Львові відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню реалій та викликів забезпечення прав осіб з інвалідністю в Україні в контексті доступу до правосуддя.

Учасниками заходу були голови апеляційних судів та начальники територіальних управлінь Державної судової адміністрації України Західного регіону (Львівської, Тернопільської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької і Волинської областей).

Голова Восьмого ААС Олег Заверуха та керівник апарату суду Сергій Пашковський взяли участь у заході.

У вітальному слові голова Восьмого ААС зауважив, що дослідження стану, проблем і перспектив дотримання та належного забезпечення прав осіб з інвалідністю було і залишається актуальним в Україні. Особливого значення у цьому контексті набуває забезпечення права особи на звернення до суду з метою отримання юридичного захисту у разі, якщо її права, свободи та законні інтереси були порушені.

Як підкреслив голова Восьмого ААС Олег Заверуха, особи з інвалідністю є споживачами таких самих судових послуг, як і особи без інвалідності. Тому, розуміння того, чого саме потребує людина, вимагає зосередження уваги на ній, а не на її інвалідності. Належна комунікація, дотримання норм етики спілкування важливі при взаємодії з кожним. Варто пам’ятати, що незалежно від того, має людина інвалідність чи ні, усі люди різні, тому загальні правила не є однозначними, потрібно шукати окремий підхід до кожної особи.  «Рівність у системі цінностей Восьмого ААС, як складова корпоративної філософії поряд із справедливістю і неупередженістю, означає повагу та однакову увагу до потреб усіх людей», - наголосив голова суду.

Як свідчать результати щорічних незалежних опитувань, які проводяться громадськими організаціями (Центр політико-правових реформ, Вектор прав людини та ін.), позитивну оцінку експертів здобувають такі сервіси і послуги, які доступні у Восьмому ААС:

  • безперешкодний доступ до будівлі осіб з обмеженими можливостями (дзвінок на вході для виклику працівників суду, пандус);
  • ознакування приміщення суду написами шрифтом Брайля;
  • спеціально пристосована вбиральня;
  • спеціальні навчання для працівників щодо правил спілкування з людьми з особливими потребами;
  • аптечки.

Також цього року біля суду облаштовано паркомісце для осіб з інвалідністю (загалом 2 паркомісця, 1 з яких – для осіб з інвалідністю).

Варто наголосити, що у суді визначено відповідальних осіб за доступ маломобільних груп населення, у тому числі осіб з інвалідністю, до залів судових засідань та канцелярії суду – це працівники служби судових розпорядників суду, які регулярно проходять навчання та спеціальні курси щодо правил поведінки, етики спілкування, супроводу, взаємодії та надання допомоги особам з інвалідністю.

Крім того, важливою складовою доступу громадян з інвалідністю до правосуддя є інформаційна та цифрова безбар’єрність: у Восьмому ААС забезпечується вільний доступ до Wі-Fі у залі очікування та залах судових засідань, а функціонал офіційного вебсайту суду дозволяє переглядати усю інформацію у версії «для людей з порушенням зору», що забезпечує особам з вадами зору можливість отримувати інформацію про суд, його структуру, контакти, показники діяльності, розгляд призначених судових справ, судовий збір та іншу актуальну інформацію для громадян.

За словами очільника апеляційного адміністративного суду, представникам судової влади необхідно сформувати уніфіковані правила, спрямовані на забезпечення рівних можливостей для людей з інвалідністю під час реалізації прав на звернення до суду, доступ до правосуддя та судовий захист. Об’єднання зусиль і спільне розуміння поставлених цілей в питаннях доступності, бажання змін на краще, врахування думки осіб з інвалідністю та відстоювання їхніх прав принесуть позитивні результати, серед яких - доступ до матеріально-технічної, інформаційної та цифрової інфраструктури суду, відсутність будь-яких перешкод в отриманні судових послуг.

Довідково:

Організатором круглого столу була Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів», а партнерами виступили Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю, Рада суддів України, Західний апеляційний господарський суд, Територіальне управління Державної судової адміністрації України у Львівській області та Рада адвокатів Львівської області.

З програмою заходу можна ознайомитися за цим посиланням

Восьмий апеляційний адміністративний суд