Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення суддів Київського апеляційного суду про втручання у їхню професійну діяльність

01 грудня 2021, 13:31

Судді Київського апеляційного суду Гуля В’ячеслав Володимирович та Матвієнко Юлія Олександрівна повідомили про втручання у їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Як вказано у повідомленні, у провадженні колегії суддів Київського апеляційного суду Гуля В.В., Матвієнко Ю.О. та Мельника Я.С. перебуває справа за апеляційною скаргою на рішення Макарівського районного суду Київської області за позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу та застосування наслідків недійсності договору.

В подальшому до Київського апеляційного суду надійшло звернення від депутата Макарівської селищной ради, адресоване голові суду, а також суддям, які входять до колегії з розгляду вказаної справи, у якому зазначено: «...представники апелянта повідомили мені по телефону, що в разі якщо я не продам їм земельну ділянку, їм буде дешевше купити це питання в апеляційному суді. За таких обставин, я звернувся до правоохоронних органів, відкрито кримінальне провадження», та просить голову суду взяти під контроль об’єктивність та законність розгляду зазначеного апеляційного провадження. На думку суддів, звернення депутата до голови суду та суддів із зазначеним листом є діями, які містять ознаки втручання в діяльність суддів.

Слід вказати, що втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи повинні утримуватися від заяв та дій, що можуть підірвати незалежність судової влади. Чинним законодавством України не передбачено повноважень депутата селищної ради щодо звернення до суду в особистих інтересах, використовуючи свій статус.

Звертаючись до голови суду з депутатським зверненням та висловлюючи прохання взяти під контроль об’єктивність та законність розгляду апеляційного провадження, депутат діяв поза межами повноважень, що визначені чинним законодавством України. Такі дії депутата можуть бути розцінені як вплив на суддів та втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя, що негативно позначається на авторитеті правосуддя та посягає на незалежність судової влади.

Відповідно до статті 131 Конституції України, статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» ВРП вживає заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Макарівської селищної ради стосовно вжиття заходів щодо недопущення депутатом дій, які можуть бути розцінені як вплив на суддів та втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя.

Вища рада правосуддя