Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 22 - 26 листопада 2021 року

01 грудня 2021, 11:50
 
ВРП звернулась до Офісу Генерального прокурора та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області з приводу перевірки фактів, повідомлених суддею Харківського районного суду Харківської області Іриною Карасавою.
 
 
Секретаріат ВРП повідомив про завершення прийому документів від кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя для обрання XIX позачерговим З’їздом суддів України, який відбудеться 22-23 грудня 2021 року.
 
Відповідно до частини шостої статті 9 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» оприлюднений перелік кандидатів на посади членів ВРП від З’їздом суддів України:
  1. ФОМІН Віктор Анатолійович
  2. ГРУШКОВСЬКА Любов Юзефівна
  3. КУШНІР Ігор Віталійович
  4. ШАПОВАЛОВА Ірина Сергіївна
  5. КОСТЕНКО Владислав Геннадійович
  6. КОТУБЕЙ Іван Іванович
  7. КРУГОВА Світлана Самуїлівна
  8. ПАНАСЮК Олександр Сергійович
  9. НЕРОДА Людмила Миколаївна
  10. ГУДИМА Дмитро Анатолійович
  11. БОЙКО Олександр Юрійович
  12. МАЦЮК Юрій Іларіонович
  13. МОГИЛЬНИЙ Олег Павлович
  14. КАЛУГІНА Інна Олегівна

Документи кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя.

Місце проведення XІХ позачергового з’їзду суддів України – Конгрес-хол готелю «Президент» за адресою: м. Київ, вул. Госпітальна, 12.

3. Продовжено строк надання суддями згоди на відрядження до чотирьох судів

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаних судів, повинні подати до ВРП необхідні документи.

4. Служба судової охорони є взірцем ефективної роботи, – Олексій Маловацький

Саме ВРП стояла біля витоків запровадження Служби судової охорони – органу, покликаного гарантувати безпеку правосуддя. Наразі Служба судової охорони є взірцем ефективної та дієвої роботи сучасного державного органу. Про це сказав виконувач обов’язків Голови ВРП Олексій Маловацький під час відвідування Навчального центру Служби судової охорони, що знаходиться у Вінниці.

На думку Олексія Маловацького, існування незалежного суду неможливе без спеціалізованого органу, який буде забезпечувати охорону судів, гарантувати безпеку суддів, працівників апаратів судів та учасників судових процесів. Також він поінформував, що на момент створення ССО охоронялися не більше 30 % судів.

Олексій Маловацький зазначив:

«Судова влада вимушена стикатися з низкою викликів, які заважають її повноцінному функціонуванню, зокрема, і завершенню процесу взяття всіх судових установ під охорону».

5. Члени ВРП зустрілися з членами Конкурсної комісії із добору ВККСУ

22 листопада 2021 року відбулася зустріч членів ВРП з шістьма членами Конкурсної комісії із добору нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Сторони підкреслили важливість невідкладного відновлення роботи ВККС України та ліквідації значного дефіциту кадрів у судах.

Олексій Маловацький звернув увагу на потребу невідкладного вирішення питання фінансування діяльності комісії.

«Оскільки комісія є незалежним органом, фінансувати її може лише Уряд України, можливо за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги. Тож потрібно визначити, який обсяг фінансування необхідний і якнайшвидше сформувати бюджетний запит», – сказав він.

В.о. Голови ВРП зауважив, що в регламенті комісії доцільно було б прописати порядок проведення публічних засідань та ухвалення рішень у випадку відсутності членів в Україні.

Представники комісії запевнили, що діятимуть максимально швидко та ефективно задля успішного результату.

Олексій Маловацький вкотре наголосив, що ВРП підтримує реформи, спрямовані на покращення в судовій системі.

6. ВРП ухвалила внести Президентові України подання про призначення двох суддів до місцевих судів

23 листопада 2021 року ВРП прийняла рішення внести Президентові України подання про призначення на посади до місцевих судів:

  • НІКОЛЕНКО Дар’ї Миколаївни – на посаду судді Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області;
  • ГРИНОВЕЦЬ Оксани Богданівни – на посаду судді Козівського районного суду Тернопільської області.

7. ВРП звільнила у відставку трьох суддів

23 листопада 2021 року ВРП ухвалила звільнити у зв’язку з поданням заяви про відставку

  • Боброву Ірину Олексіївну з посади судді Чернігівського апеляційного суду.

25 листопада 2021 року ВРП ухвалила звільнити у зв’язку з поданням заяви про відставку

  • Шахову Олену Василівну з посади судді Київського апеляційного суду;

звільнити за власним бажанням:

  • Кузнецову Вікторію Вікторівну з посади судді Приморського районного суду міста Одеси за власним бажанням.

8. Розпочалася процедура відрядження суддів до Ріпкинського районного суду Чернігівської області

Відповідно до рішення від 23 листопада 2021 року № 2254/0/15-21 ВРП оголошує про початок процедури відрядження суддів до Ріпкинського районного суду Чернігівської області – 1 судді.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаного суду, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до ВРП необхідні документи.

9. ВРП звернулася до Глави Уряду щодо компенсації витрат членам Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ

З метою забезпечення належної організації роботи Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ Вища рада правосуддя звернулася до Прем’єр-міністра України. ВРП просить посприяти у розробці відповідальним органом виконавчої влади проєкту порядку компенсації витрат членам Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ на час виконання ними своїх повноважень. А також визначити граничні розміри компенсації таких витрат, та внести його на розгляд Кабінету Міністрів України.

Водночас організаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Конкурсної комісії здійснює секретаріат ВРП.

10. ВРП звернулася до ДСА України та Етичної ради задля забезпечення перевірки кандидатів до ВРП

З метою виконання вимог законодавства щодо направлення Етичній раді копій документів кандидатів на посади членів ВРП в листі до Державної судової адміністрації України ВРП висловила прохання повідомити, чи розпочала Етична рада свою роботу, та в разі початку роботи Етичної ради надати її адресу для офіційного листування.

10 грудня 2021 року відбудеться з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, а 22–23 грудня 2021 року – XIX позачерговий з’їзд суддів України. До порядку денного цих з’їздів включено питання щодо обрання членів ВРП.

ВРП наголошує, що до проведення з’їздів залишилося зовсім небагато часу, тому затягування процесу перевірки може призвести до зриву обрання членів ВРП, адже відповідно до чинного законодавства члени ВРП не можуть бути обрані без висновку Етичної ради.

Окрім цього, ВРП просить поінформувати, яким чином забезпечуватимуться захист та нерозголошення конфіденційної інформації, іншої інформації з обмеженим доступом (у тому числі державної таємниці), що стане відома членам Етичної ради у зв’язку зі здійсненням ними своїх повноважень.

11. ВРП відреагувала на повідомлення судді Індустріального районного суду міста Дніпропетровська

ВРП вирішила звернути увагу ДБР на те, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів відповідно до статей 126, 129 Конституції України та статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

12. Антикорупційна програма ВРП на 2021-2025 роки погоджена НАЗК

Антикорупційна програма Вищої ради правосуддя на 2021–2025 роки отримала погодження Національного агентства з питань запобігання корупції.

Політика ВРП щодо запобігання та протидії корупції ґрунтується на принципах верховенства права, доброчесності публічної служби, формування негативного ставлення до проявів корупції, невідворотності відповідальності за корупційні правопорушення, ефективності та законності використання бюджетних коштів, прозорості та відкритості діяльності.

13. ВРП: Для забезпечення роботи Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ є необхідність у додатковому приміщенні

ВРП вживає всіх заходів для початку роботи Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ. Саме тому ВРП звернулась до ДСА України з ініціативою щодо передачі частини будівлі, в якій наразі знаходиться ВККС України, у користування ВРП.

Потреба у додатковому приміщенні виникла у зв’язку з необхідністю розміщення Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ, помічників і перекладачів, залучених для забезпечення здійснення нею повноважень, а також працівників секретаріату ВРП, які надаватимуть організаційну допомогу членам Конкурсної комісії.

14. ВРП продовжує працювати, незважаючи на всі перепони, – Олексій Маловацький

Про це наголосив в.о. Голови ВРП Олексій Маловацький під час засідання Консультативної ради голів судів при ВРП, присвяченого обговоренню актуальних питань діяльності судів та реформування законодавства про судоустрій і статус суддів.

Олексій Маловацький поінформував стосовно кроків, які робить ВРП для забезпечення діяльності Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ.

Він звернув увагу, що Етична рада має працювати таким чином, щоб не зупинити діяльність ключового органу судової влади – Вищої ради правосуддя, як це передбачено чинним законодавством.

«Незважаючи на те, що ВРП була вимушена зупинити дисциплінарну функцію, існує велика кількість питань, які мають бути розглянуті. Зокрема, фінансування, втручання в професійну діяльність суддів, а також кадрові питання стосовно відставки, переведення суддів тощо» – повідомив Олексій Маловацький.

15. У «Голосі України» оприлюднено перелік кандидатів на посади членів ВРП для обрання XIX позачерговим З’їздом суддів України

Відповідно до частини шостої статті 9 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» у газеті «Голос України» від 25 листопада 2021 року № 223 (7723) оприлюднено перелік кандидатів на посади членів ВРП для обрання XIX позачерговим З’їздом суддів України, який відбудеться 22–23 грудня 2021 року.

16. Засідання Консультативної ради голів судів при ВРП: Під гаслом єдності судової влади

24 листопада 2021 року відбулось засідання Консультативної ради голів судів при ВРП. Цей захід вже п’ятий рік поспіль об’єднує представників сфери правосуддя задля налагодження ефективної взаємодії, сприяє донесенню думки колективів судів через ВРП до інших суб’єктів державної влади, а також, безсумнівно, є дієвим майданчиком для формування єдиної позиції вирішення проблем, які виникають в судочинстві.

Під час засідання було розглянуто низку актуальних питань стосовно діяльності судів та реформування законодавства про судоустрій і статус суддів, зокрема поточний стан роботи Конкурсної комісії з обрання членів ВККС України, Етичної ради, фінансування та охорони судів.

В. о. Голови ВРП Олексій Маловацький поінформував учасників заходу стосовно кроків, які робить ВРП для забезпечення діяльності Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ та якнайшвидшого початку її роботи.

17. ВРП відреагувала на повідомлення судді Солом’янського районного суду міста Києва

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області через дії адвоката та його стажиста, що можуть мати ознаки втручання в діяльність судді Солом’янського районного суду міста Києва Ірини Усатової.

18. ВРП продовжує вживати заходів для початку роботи Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ

З метою залученням фахових працівників секретаріату ВРП до організації належної роботи Конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України ВРП внесла зміни до штатного розпису секретаріату Ради. Вказані зміни будуть діяти з 1 грудня 2021 року.

Організаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Конкурсної комісії здійснює секретаріат Ради. Зокрема, секретаріат ВРП приймає документи від кандидатів на посаду члена ВККСУ, забезпечує проведення спеціальної перевірки кандидатів перед проведенням першого етапу конкурсу на зайняття посади ВККСУ та надання результатів такої перевірки Конкурсній комісії. Секретаріат ВРП забезпечує трансляцію засідань Конкурсної комісії в режимі реального часу на офіційному вебсайті ВРП.

19. Вища рада правосуддя спростовує популістичну заяву непрофесійних громадських організацій щодо порушення порядку призначення суддів

"Юридична практика"