Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про кадровий дефіцит в судах та специфіку роботи судових установ Закарпаття говорили на брифінгу у Закарпатському апеляційному суді

30 листопада 2021, 14:46

Кадровий дефіцит у судах та специфіка роботи судових установ Закарпаття – головні теми брифінгу, який відбувся 25 листопада 2021 року за участю голови Ради суддів України Богдана Моніча і голови Закарпатського апеляційного суду Ганни Фазикош.

Виступаючи перед представниками ЗМІ, Богдан Моніч зазначив, що ситуація із суддівськими кадрами є складною загалом по Україні. «На сьогодні при необхідності 7039 суддів у системі правосуддя України працює близько 5 тисяч суддів. З них лише близько 4400 суддів мають право розглядати справи. Крім того, проблема надзвичайно критична саме в апеляційних судах. Якщо взяти, до прикладу, Закарпатський апеляційний суд, то при штатній чисельності у 25 суддів, наразі працює лише 11 суддів, а право розглядати кримінальні справи з них мають лише троє», - наголосив Богдан Моніч.

Голова РСУ зауважив, що через важку кадрову ситуацію Рада суддів України пішла на вимушений крок і дозволила у тих випадках, коли не вистачає саме суддів певної спеціалізації, залучати суддів інших спеціалізацій. «Це означає, що ту ж кримінальну справу зараз можуть розглядати судді інших спеціалізацій, проте головуючим суддею має бути суддя, який спеціалізується на розгляді кримінальних справ. Іншими суддями, які теж беруть участь у розгляді справи та надають допомогу, але не пишуть рішення, можуть бути судді іншої спеціалізації», - зазначив він.

Серед проблем, з якими зіштовхується судова влада на Закарпатті, крім дефіциту кадрів, є й відсутність приміщень для проведення судових засідань. Про це журналістам розповіла голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош. «Далеко не в кожному суді сьогодні є достатньо залів загальних судових засідань. Тому судді не завжди можуть розподілити свій час і зали, щоб вчасно розглянути судові справи. Це значна проблема, адже найбільше зауважень до роботи суддів Закарпаття з’являється саме через тривалий час розгляду судових справ», - зауважила Ганна Фазикош.

Закарпатський апеляційний суд