Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП підтримує продовження строку дії чинної територіальної юрисдикції судів, - Сергій Болотін

07 жовтня 2021, 15:00

Про це під час обговорення законопроєкту № 5387 на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики зазначив член Вищої ради правосуддя Сергій Болотін.

Законопроєктом пропонується продовжити на один рік термін здійснення місцевими судами своїх повноважень у межах раніше визначеної (до утворення (ліквідації) районів згідно з Постановою Верховної Ради України № 807-IX) територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2023 року.

Відповідно до чинної норми розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України № 807-IX, але не пізніше 1 січня 2022 року.

Як відомо, суди загальної юрисдикції були розташовані здебільшого в районних центрах. Проте після зміни адміністративно-територіального устрою районними центрами в деяких випадках стали населені пункти, які не були райцентрами та на території яких не було судів. У зв’язку із цим виникла необхідність у створенні судів або їх перенесенні. Оскільки наразі триває робота над розробленням нової мережі судів, до її затвердження пропонується зберегти до 1 січня 2023 року територіальну юрисдикцію, яка діяла до ухвалення Парламентом постанови про утворення та ліквідацію районів.

«Вища рада правосуддя повністю підтримує законопроєкт, адже, незважаючи на проведену колосальну роботу, на сьогодні суди ні процесуально, ні матеріально, ні організаційно не готові до укрупнення», – сказав Сергій Болотін.

За його словами, в сучасних умовах заходи щодо укрупнення судів негативно вплинуть на кримінальну юрисдикцію. «Система авторозподілу «бачить» як один об’єднаний суд ті суди, відстань між яким становить від 30 до 60 кілометрів. У разі формування колегії із суддів різних судів фактично неможливо буде проводити судові засідання. Не вирішені також питання щодо ліквідації і утворення судів як юридичних осіб (стосовно місця зберігання печатки, передання архіву). І за три місяці, до 1 січня 2022 року, навряд чи вдасться врегулювати ці питання в повному обсязі», – пояснив член ВРП.

Комітет рекомендував включити вказаний законопроєкт до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України IX скликання.

Вища рада правосуддя