Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Ми йдемо невеликими кроками до найбільшого результату

08 вересня 2021, 16:47

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час відкритого засідання Координаційного комітету з питань реалізації та впровадження цифрового проєкту у сфері правосуддя наголосив на важливості затвердження Радою Положення про функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. «Перший і головний крок щодо поетапного запуску ЄСІТС зроблено», – сказав Олексій Маловацький. 

Положенням визначені порядок функціонування в судах та органах системи правосуддя окремих підсистем (модулів) ЄСІТС («Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистема відеоконференцзв’язку); порядок вчинення процесуальних дій в електронній формі з використанням таких підсистем; особливості використання в судах та органах системи правосуддя іншого програмного забезпечення в перехідний період до початку функціонування ЄСІТС у складі всіх підсистем (модулів).

Олексій Маловацький зазначив, що проєкт цього Положення широко обговорювався у суддівській і адвокатській спільнотах та доопрацьовувався з метою врахування пропозицій. Він висловив вдячність Державній судовій адміністрації Україні за плідну співпрацю.

В. о. Голови Вищої ради правосуддя наголосив, що унормування використання готових до експлуатації модулів ЄСІТС суттєво спростить доступ громадян до правосуддя. «За цифровізацією майбутнє. Через зміну адміністративно-територіального устрою змінюється мережа судів. Якщо не застосовувати електронні засоби комунікації при здійсненні правосуддя, доступ громадян до судів після укрупнення буде ускладнений. Тому електронний суд настільки важливий», – зазначив він.

Водночас Олексій Маловацький зауважив, що перейти до виключно електронного судочинства можливо лише після внесення змін до Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» та Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях. Також необхідно гарантувати збереження електронних документів та унеможливити втручання у систему. Наразі справи у судах зберігатимуться як у паперовому, так і в електронному вигляді. «Поки що ми поєднуємо формати. Практика застосування модулів дасть розуміння, які зміни необхідні», – сказав він.

Олексій Маловацький наголосив на важливості співпраці ВРП і Міністерства цифрової трансформації України та висловив сподівання, що невдовзі у Єдиному порталі державних послуг «Дія» з’являться нові сервіси, які дадуть можливість отримати повідомлення про призначення судового засідання у справі, судове рішення, електронні виконавчі документи, сплатити штраф за вчинення адміністративного правопорушення.

В. о. Голови Вищої ради правосуддя закликав Міністерство юстиції України невідкладно розробити та внести на розгляд Парламенту законопроєкт, який би дав можливість використовувати в системі ЄСІТС електронні виконавчі документи.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький назвав затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему знаковою подією, якої чекали як адвокати, так і громадяни. «Положення врегульовує у правовому полі можливість подання до суду документів в електронному вигляді. Після офіційного запуску підсистем цьому рішенню ВРП аплодуватимуть користувачі електронних сервісів», – сказав він. Сергій Чорнуцький детально описав функціонал підсистем, які запускаються.

Керівник проєктів цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації України Оксана Літвінова та заступник голови Комітету  захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Юрій Григоренко наголосили на важливості визначення правового статусу ЄСІТС для розвитку електронного суду. Вони також висловили вдячність ВРП за конструктивну позицію та готовність до подальшої співпраці.

Народний депутат Роман Бабій подякував ВРП за підготовку Положення та зазначив: «Важко переоцінити значення запуску модулів в умовах сьогодення. Без таких кроків неможливо було б рухатись вперед». Парламентар запевнив, що й надалі підтримуватиме розроблення та впровадження наступних підсистем ЄСІТС. 

Олексій Маловацький зазначив, що успішний запуск і функціонування модулів ЄСІТС – це спільна відповідальність, тому потрібно працювати згуртовано, виступати єдиним фронтом як у питаннях нормативного, так і фінансового та технічного забезпечення.

Участь у засіданні взяли член ВРП Лариса Швецова, т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, інші члени Координаційного комітету з питань реалізації та впровадження цифрового проєкту у сфері правосуддя.

Відеозапис відкритого засідання Координаційного комітету з питань реалізації та впровадження цифрового проєкту у сфері правосуддя та прес-конференції з нагоди затвердження Положення про ЄСІТС.

Вища рада правосуддя