Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Єдиний державний реєстр судових рішень: особливості та проблеми роботи

07 вересня 2021, 13:13
Доступ громадян України до судових рішень забезпечує державна інформаційна система Єдиний державний реєстр судових рішень (ЄДРСР) https://reyestr.court.gov.ua/ . ЄДРСР призначений для збору, зберігання та організації доступу громадян до розміщених у ньому відомостей.
Робота ЄДРСР важлива і потрібна, оскільки вона створює умови для збільшення довіри до судів, посилення громадського контролю законності та обґрунтованості судових рішень. Також ЄДРСР корисний для юристів, адже дає змогу аналізувати судову практику для подальшого застосування у професійній діяльності.
 
Особливості роботи ЄДРСР
Закон України «Про доступ до судових рішень» регулює принципи відкритості судових рішень та порядок їх оприлюднення, а також визначає випадки, коли оприлюднення може бути відкладено.
✅ Суди вносять до реєстру всі рішення й окремі думки суддів, викладені у письмовій формі, а також дані про набрання рішенням законної сили.
✅ Електронні примірники судових рішень обробляються ЄДРСР, автоматично знеособлюються і в порядку черговості публікуються для відкритого доступу.
✅ Реєстр дозволяє пошук судових рішень за контекстом, назвами судів чи прізвищами суддів, реквізитами судового рішення чи номером справи.
Водночас, варто знати, що іноді судове рішення може бути відсутнім у ЄДРСР. Це може статися за, коли рішення приховано за рішенням прокуратури, слідчого або в інших передбачених законом випадках.
Інша можлива причина відсутності рішення - незавершення коректного оформлення процедури, наприклад відсутність відмітки “надіслати” до реєстру, або залишення рішення в стані чернетки.
 
Недоліки роботи ЄДРСР
Коректна і ефективна робота реєстру - запорука єдності судової практики та забезпечення прозорості прийняття судових рішень. Водночас, робота ЄДРСР потребує вдосконалення, оскільки наразі вона містить низку недоліків.
Існуючий ЄДРСР:
❌ не підтримує можливості диференційованих прав доступу користувачів;
❌ відсутня функціональність щодо автоматизованої інтеграції з іншими модулями за зовнішніми інформаційними системами;
❌ наповнення реєстру суттєво залежить від людського фактору;
❌ було розроблена 9 років тому, у 2012, тож враховуючи прогрес технологій ЄДРСР є вже технічно застарілим. Так інколи трапляються перебої в роботі або її уповільнення через навантаження. Отож є реальна потреба в модернізації.
З огляду на пріоритетність запровадження електронного судочинства в Україні, забезпечення та вдосконалення роботи ЄДРСР залишається одним з першочергових завдань.
 
Сторінка ДП "Інформаційні Судові Системи" у мережі Facebook