Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання ради суддів господарських судів у новому складі

04 липня 2014, 16:23

 3 липня 2014 року в приміщенні Вищого господарського суду України відбулося чергове засідання ради суддів господарських судів.

У роботі Ради взяли участь: заступник голови Вищого господарського суду України Сергій Могил, член Ради суддів України, суддя Вищого господарського суду України Микола Черкащенко, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, інші запрошені та представники ЗМІ.

Рада суддів господарських судів продовжила заповнення посад у своєму складі. Одноголосно секретарем Ради обрано суддю господарського суду Чернігівської області Альбіну Романенко.

Голова ради суддів господарських судів, суддя Вищого господарського суду України Олександр Удовиченко поінформував присутніх про роботу Ради у І півріччі 2014 року. За його словами, робота відбувалася відповідно до орієнтовного плану на відповідний період. Було перенесено терміни вивчення організації діяльності судів Київського апеляційного господарського округу на жовтень поточного року. Також Радою прийнято рішення про виключення з Орієнтовного плану роботи Ради на ІІ півріччя 2014 року вивчення організації діяльності судів Донецького апеляційного господарського округу.

Під час засідання обговорено та затверджено Орієнтовний план роботи ради суддів господарських судів на ІІ півріччя 2014 року.

Члени Ради обговорили питання працевлаштування суддів, які працювали в судах господарської юрисдикції в АР Крим та м. Севастополі. Очільник Державної судової адміністрації України повідомив присутнім, що всі судді господарської юрисдикції, які виявили бажання перевестись із судів, розташованих на території АР Крим та м. Севастополя, до судів материкової частини України, прикріплені до штатів відповідних судів. За словами Зеновія Холоднюка  Державною судовою адміністрацією України видано наказ "Про визначення кількісного складу суддів у деяких господарських судах України", відповідно до якого за рахунок зменшення штатної чисельності суддів судів, розташованих на території АР Крим та м. Севастополя, збільшено штатну чисельність судів материкової частини України, в яких виявили бажання працювати судді з АР Крим та м. Севастополя. Голова ДСА України наголосив, що оплата праці суддів, які вже перевелися та прикріплені до штатів судів, здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, а також забезпечуються всі необхідні соціальні гарантії .

Також очільник ДСА України відзначив, що прогнозовані надходження до  спеціального фонду державного бюджету від сплати судового збору за січень-липень 2014 року будуть виконані повною мірою, що дозволить понадпланові надходження від сплати судового збору спрямовувати судам, як додаткові бюджетні  асигнування, для підвищення рівня оплати праці працівників апаратів судів.

Крім того, радою суддів господарських судів обговорено проект Закону України "Про прокуратуру", яким передбачається змінити функції Національної школи суддів України та Державної судової адміністрації України. На думку членів Ради такі зміни є неприйнятними через порушення засад і гарантій суддівської незалежності.

На засіданні також обговорено рішення ХІІ позачергового з'їзду суддів України та ухвалено розробити низку заходів на виконання названих рішень, а також направити звернення до Ради суддів України щодо включення до порядку денного ІІ етапу ХІІ позачергового з‘їзду суддів України пропозицій та зауважень до чинного законодавства України щодо основних питань діяльності судової влади України і Концепції утвердження незалежної судової влади та підвищення довіри суспільства до судів, схваленої VI конференцією суддів господарських судів України.

Члени ради суддів господарських судів одноголосно прийняли рішення про необхідність участі їх делегованих представників у засіданнях Ради суддів України і Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя, про що доручено голові Ради звернутися до керівників зазначених органів з відповідними листами.