Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора за фактами втручання у професійну діяльність судді Господарського суду Харківської області

14 липня 2021, 16:42

Суддя Господарського суду Харківської області Усатий Віталій Олександрович повідомив Вищу раду правосуддя про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя поінформував ВРП, що за кілька днів до призначеного чергового засідання  у справі про банкрутство ФОП Г. до суду надійшла заява представника кредитора про відвід судді Господарського суду Харківської області Усатого В.О. від розгляду зазначеної справи.

З Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відомо, що єдиним засновником ТОВ «Сегура-Капітал» – кредитора у справі є ТОВ «Сібоней Сервіс», при цьому одним із засновників ТОВ «Сібоней Сервіс» є громадянин Ц.

Як зазначено в заяві про відвід судді, на думку представника ТОВ «Сегура-Капітал», громадянин Ц. та суддя Усатий В.О. перебувають у товариських стосунках. До заяви про відвід судді додано копію посвідченого приватним нотаріусом заповіту, складеного Ц. на ім’я Усатого В.О.

Віталій Усатий в діях невідомої йому особи Ц. щодо складення напередодні судового розгляду справи заповіту на користь судді вбачає спроби: дискредитувати суддю та судову систему в цілому; маніпулювати автоматизованим розподілом судової справи між суддями з метою змінити суддю, визначеного для розгляду цієї справи; створити штучні перешкоди у здійсненні правосуддя, що, на думку судді, є проявом тиску, незаконного впливу та втручанням в діяльність судді з метою перешкодити виконанню службових обов’язків.

Суддя Усатий В.О. також стурбований діями Ц. щодо збирання та використання персональних даних без його згоди, зокрема зазначенням у заповіті дати народження та реєстраційного номера облікової картки платника податків.

За викладеними у повідомленні судді Усатого В.О. обставинами Харківською обласною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за фактом втручання в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України.

Частиною третьою статті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання, і поширення інформації усно, письмово  або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтями 3, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на зазначене ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактами, викладеними у повідомленні судді Господарського суду Харківської області Усатого В.О. 

Вища рада правосуддя