Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Прудивус: Адміністративні суди є одним із ключових гарантів захисту прав учасників виборчого процесу

02 липня 2021, 12:12

На цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час ІV Міжнародної науково-практичної конференції «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики».

За його словами, питання реалізації громадянами України своїх виборчих прав та їх ефективного захисту в умовах перманентного виборчого процесу у молодій демократичній державі є надзвичайно актуальним.

Олег Прудивус зазначив, що виборчі права займають провідне місце в системі політичних прав громадян, адже завдяки їм та безпосередньо через їх практичну реалізацію втілюється у життя проголошений принцип народовладдя.

Член ВРП охарактеризував форми захисту виборчих прав, які виділяють науковці, та виокремив серед них одну з найефективніших та найпотужніших – судовий захист.

На його переконання, науково-практичне опрацювання інституту судового захисту учасників виборчого процесу набуває особливої актуальності з огляду на модернізацію виборчого законодавства України, що наразі триває, та плинність суспільних і політичних процесів, обумовлених євроінтеграційними прагненнями та демократизацією державного буття. За таких умов реалізація права на судовий захист учасників виборчого процесу є однією з найважливіших конституційних гарантій.

«На сьогодні судовий захист виборчих прав громадян України здійснюють адміністративні суди, річницю створення яких ми відзначаємо. Як суддя, який безпосередньо причетний до створення адміністративної юстиції, зазначу, що незважаючи на те, що адмінсуди наймолодші, вони демонструють високий рівень правової культури. Ці суди створювалися на абсолютно нових, революційних засадах. Решта юрисдикцій існувала за радянських часів. Молода українська демократія запровадила адміністративну юстицію, яка однією з перших почала застосовувати норми міжнародних конвенцій, рішень Європейського суду з прав людини, європейські підходи загалом. Надзвичайно важливо, що захист принципових конституційних прав здійснюють саме адміністративні суди», - наголосив Олег Прудивус.

Він зазначив, що саме адміністративні суди є одним із ключових гарантів свободи виборчого процесу в Україні, оскільки до їх компетенції належить здійснення контролю за дотриманням суб’єктами досліджуваних правовідносин основних виборчих засад. Інституціональна значущість адміністративних судів полягає в тому, що вони є фундаментальним загальнонаціональним запобіжником дотримання конституційних прав громадян України на участь в управлінні державними справами, вільно обирати та бути обраними. Їхню діяльність слід розглядати як гарантію дотримання конституційних прав учасників виборчого процесу, адже фактично адміністративні суди в непростих умовах сьогодення не лише розв’язують публічно-правові спори, пов’язані з виборчим процесом, а й знижують суспільну напругу в державі.

«Відповідно до статистичних даних за півтора року (із січня 2019 року по середину 2020 року) адміністративні суди розглянули понад 20 тисяч справ, пов’язаних із виборчим процесом. Ці цифри засвідчують вагому роль та непересічне значення адміністративних судів у захисті виборчих прав громадян, оскільки саме адміністративні суди виступають дієвим гарантом дотримання конституційних прав учасників  виборчого процесу», – зазначив член ВРП.

Олег Прудивус охарактеризував низку прогресивних положень Кодексу адміністративного судочинства України, а також висловив пропозиції щодо надання громадянам можливості звертатися до суду не лише у разі порушення  суб’єктивних виборчих прав.

«Маю великі сподівання і віру у те, що адміністративні суди будуть зміцнюватися і надалі, а довіра до них зростатиме», – резюмував Олег Прудивус.

У конференції також взяли участь Голова Верховного Суду Валентина Данішевська,  Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, директор Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьорстер, президент Національної академії правових наук України Олександр Петришин, судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду та Великої Палати Верховного Суду, судді Австрії, Німеччини, Молдови, судді першої та апеляційної інстанцій, адвокати, науковці, вітчизняні та міжнародні експерти.

Захід організовано Верховним Судом у співпраці з національними науковими та навчальними установами, а також Проєктом Ради Європи, Координатором проєктів ОБСЄ в Україні, Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва.

Вища рада правосуддя