Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Змінюючи підсудність справ, потрібно враховувати, чи не буде ускладнена робота Верховного Суду, - Олексій Маловацький

10 червня 2021, 17:55

Виконуючий обов’язки Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький взяв участь у обговоренні законопроєкту №5067 «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції» та альтернативних до нього законопроектів під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Законопроектом пропонується визначити, що Верховному Суду як суду першої інстанції підсудні справи щодо оскарження нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України чи іншого суб'єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України, виключивши відповідні категорії справ з виключної підсудності окружного адміністративного суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ. Розгляд справ пропонується здійснювати Верховним Судом у складі колегії Касаційного адміністративного суду. Передбачено, що судом апеляційної інстанції у зазначених вище справах буде Велика Палата Верховного Суду. Законопроєктом також розширюється визначення терміну «нормативно-правовий акт».

Коментуючи законопроєкт, Олексій Маловацький акцентував на потребі чіткого визначення які акти є нормативно-правовими, сформувати виключний перелік тих актів, які пропонується оскаржувати на іншому рівні.

 «Необхідно чітко визначитися з оскарженням яких конкретно актів потрібно звертатися до Верховного Суду. Інакше ми можемо отримати ситуацію, коли Верховний Суд стане судом першої інстанції щодо всіх справ, які якимось чином будуть пов’язані з нормативними актами і в такому випадку взагалі не матиме можливості нічого розглянути. За таких умов судочинство може бути відкинуте на декілька років назад», - сказав в.о. Голови ВРП.

Члени Комітету вирішили рекомендувати Парламенту за результатами розгляду в першому читанні взяти за основу законопроєкт № 5067, альтернативні відхилити.

Після першого читання планується винести зміни до законопроєкту та встановити, що акти Кабінету Міністрів України оскаржуються у Верховному Суді як у суді першої інстанції, а акти міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Національного банку України та інших суб'єктів владних повноважень – у суді апеляційної інстанції.

Вища рада правосуддя