Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський апеляційний суд виніс судові рішення стосовно резонансної справи Сергія Стерненка та Руслана Демчука

01 червня 2021, 08:12

31 транвя 2021 року Одеський апеляційний суд після виходу з нарадчої кімнати проголосив судові рішення, ухвалені за результатами розгляду апеляційних скарг обвинуваченого Стерненка С. В., його захисників Писаренка А.М, Найєма М. М. та Коломійця В.А, захисника обвинуваченого Демчука Р.С. - адвоката Воробйова І.В., та апеляційної скарги заступника керівника Одеської обласної прокуратури Вербицького Д. А. на вирок Приморського районного суду м. Одеси від 23 лютого 2021 року за обвинуваченням Стерненка С.В. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 146, частиною другою статті 187, частиною першою статті 263 Кримінального кодексу України та Демчука Р.С. – у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 146, частиною другою статті 187 КК України. 

Так, ухвалою Одеського апеляційного суду від 31 травня 2021 року:

  1. Апеляційні скарги обвинуваченого Стерненка С. В., його захисників Писаренка А.М, Найєма М. М. та Коломійця В.А, захисника обвинуваченого Демчука Р.С. - адвоката Воробйова І.В., та заступника керівника Одеської обласної прокуратури Вербицького Д. А. – задоволено частково.
  2. Вирок Приморського районного суду м. Одеси від 23.02.2021 року відносно Стерненка Сергія Вячеславовича, засудженого за ч.2 ст.146, ч.2 ст.187, ч.1 ст.263 КК України, та Демчука Руслана Сергійовича, засудженого за частиною другою статті 146, частиною другою статті 187 КК України – скасовано в частині засудження за частиною другою статті 187 КК України та закрити в цій частині кримінальне провадження на підставі п.3 частини першої ст.284 КПК України, у зв’язку з не встановленням достатніх доказів для доведення винуватості Стерненка С.В. та Демчука Р.С. в суді і вичерпанням можливості їх отримати.
  3.  Вирок Приморського районного суду м. Одеси від 23.02.2021 року відносно Стерненка Сергія Вячеславовича та Демчука Руслана Сергійовича – змінено.
  4. Звільнено Стерненка Сергія Вячеславовича на підставі статті 75 КК України від відбування покарання, призначеного за частиною першою статті 263 КК України, з випробуванням, з іспитовим строком, тривалістю 1 (один) рік. Відповідно до положень п.п.1,2 частини першої статті 76 КК України, покласти на Стерненка Сергія Вячеславовича обов’язки: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.
  5. Виключено з резолютивної частини вироку абзаци 3,4,7,18,19.
  6. Виключено з мотивувальної частини вироку кваліфікуючі ознаки злочину, передбаченого частиною другою статті 146 КК України, скоєного Стерненком С.В. та Демчуком Р.С.: вчинення злочину з корисливих мотивів та способом небезпечним для життя потерпілого.
  7. Виключено з мотивувальної частини вироку вказівку суду на наявність обтяжуючої покарання Стерненка С.В. та Демчука Р.С. обставини – вчинення злочину, в зв’язку з виконанням потерпілим службового та громадського обов’язку.
  8. Виключено з мотивувальної частини вироку висновок суду про визнання Стерненка С.В. винуватим у носінні, зберіганні, придбанні вогнепальної зброї (пістолета «ЕРМА 459-С» калібру 9 мм Р.А.) та боєприпасів (сім патронів калібру 9 ммР.А.), без передбаченого законом дозволу, та кваліфікацію його дій за частиною першою статті 263 КК України, як носіння, зберігання, придбання вогнепальної зброї.
  9. Виключено з мотивувальної частини вироку посилання суду як на докази вини обвинувачених Стерненка С.В. та Демчука Р.С.: протокол огляду місця події від 26.04.2015 року за участю потерпілого Щербича С.С.; протокол слідчого експерименту від 09.06.2015 року за участю свідка Захарченко Л.А.; протокол пред’явлення для впізнання потерпілому Щербичу С.С. пістолету «ЕРМА 459-С» (калібру 9 ммРА) від 23.12.2015 року.
  10. Виключено з мотивувальної частини вироку посилання суду на те, що автомобіль «OPEL» темно-зеленого кольору, державний номерний знак якого був заклеєний наліпкою «ПТНХ» належить Демчуку Р.С.
  11. Доповнено мотивувальну частину вироку вказівкою про те, що доказом доведеності вини Стерненка С.В. у незаконному придбанні, носінні та зберіганні боєприпасів - 1 (одного) патрону калібру 5,45 мм., є висновок судової балістичної експертизи.
  12. Змінено у вироку анкетні дані обвинуваченого «Стерненко Сергій В’ячеславович» на «Стерненко Сергій Вячеславович».
  13. Змінено у вступній частині вироку зазначення адреси місця реєстрації обвинуваченого Демчука Р.С.
  14. Запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно Стерненка С.В. та Демчука Р.С., застосований ухвалою Одеського апеляційного суду від 09 квітня 2021 року – скасовано.
  15. В іншій частині вирок суду першої інстанції залишний без змін.

Також, вироком Одеського апеляційного суду від 31 травня 2021 року, апеляційні скарги обвинуваченого Стерненка С.В., його захисників – адвокатів: Найєма М.-М., Писаренка А.М., Коломійця В.А., захисника обвинуваченого Демчука Р.С. – адвоката Воробйова І.В. було задоволено частково.

Апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу заступника керівника Одеської обласної прокуратури про скасування вироку Приморського районного суду м. Одеси від 23.02.2021, стосовно Стерненка Сергія Вячеславовича та Демчука Руслана Сергійовича, в частині їх звільнення від покарання за ч. 2 ст. 146 КК України.

Скасовано вирок Приморського районного суду м. Одеси від 23.02.2021 року, стосовно Стерненка Сергія Вячеславовича та Демчука Руслана Сергійовича, у кримінальному провадженні №12015160330000570, внесеному до ЄРДР 25.04.2015 року, в частині звільнення Стерненка Сергія Вячеславовича та Демчука Руслана Сергійовича від покарання за частиною другою статті 146 КК України.

Та ухвалено в цій частині новий вирок, яким:

- Стерненку Сергію Вячеславовичу призначено покарання за частиню другою статті 146 КК України у виді позбавлення волі на строк п’ять років;

- Демчуку Руслану Сергійовичу призначено покарання за частиною другою статті 146 КК України у виді позбавлення волі на строк п’ять років.

На підставі частиню п'ятої статті 74, п. 3 частини першої статті 49 КК України звільнено Стерненка Сергія Вячеславовича та Демчука Руслана Сергійовича від призначеного покарання, у зв’язку із закінченням строку давності.

В іншій частині вирок суду першої інстанції залишено без змін.

З текстами судових рішень можна ознайомитися в ЄДРСР за номером: 11-кп/813/1240/21

Одеський апеляційний суд