Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Херсонському апеляційному суді відбувся семінар для суддів першої та апеляційної інстанцій щодо забезпечення єдності судової практики

31 травня 2021, 10:37

На базі Херсонського апеляційного суду 28 травня 2021 року в рамках надання методичної допомоги суддям першої та апеляційної інстанцій відбувся семінар на тему: «Окремі питання здійснення Верховним Судом повноважень щодо забезпечення єдності судової практики: матеріально-правовий та процесуальний аспекти».

Під час зустрічі було обговорено проблемні питання застосування кримінального та кримінального процесуального законодавства з наведенням останніх правових позицій об’єднаної палати Касаційного кримінального суду та практики Європейського суду з прав людини.

Спільне обговорення проблемних питань застосування норм матеріального і процесуального права, останніх законодавчих новел та обмін досвідом сприяють забезпеченню єдності і сталості судової практики, підвищенню рівня якості та ефективності здійснення правосуддя.

Заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна очолила роботу семінару, який проводився за участю голови Херсонського апеляційного суду Олександра Коровайка, голови Миколаївського апеляційного суду Миколи Міняйла, суддів місцевих та апеляційних судів Херсонської та Миколаївської областей.

Спілкування відбулося з дотриманням усіх вимог, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” (із подальшими змінами).

Відкриваючи захід, очільник Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко звернув увагу на те, що у світлі  динамічного оновлення кримінального та кримінального процесуального законодавства необхідним є систематичне вдосконалення та поглиблення знань, отримання нового досвіду у сфері практичного застосування норм права, спільне обговорення спірних питань правозастосування, і тому завжди особливо цінною для суддів місцевих та апеляційних судів є нагода безпосередньо поспілкуватися із суддями касаційних судів.

Під час семінару було обговорено останні правові позиції об’єднаної палати Касаційного кримінального суду, питання здійснення слідчими суддями судового контролю за досудовим розслідуванням, зокрема, застосування кримінального процесуального законодавства під час розгляду клопотань про проведення обшуку, тимчасового доступу до речей і документів, оскарження невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а також акцентовано увагу на особливостях розгляду заяв про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами та інших питаннях з наведенням судової практики, звернення до практики Європейського суду з прав людини.

Другим блоком роботи семінару були питання застосування закону про кримінальну відповідальність. Учасниками зустрічі також були запропоновані для обговорення деякі особливості застосування норм кримінального законодавства щодо перебігу строків давності, а також застосування нещодавно запровадженої ст. 255-1 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за встановлення або поширення злочинного впливу.

По завершеннні семінару Валентина Щепоткіна подякувала колегам за участь у заході, а також зазначила, що лише спільними зусиллями суддів усіх інстанцій, завдяки обміну професійним досвідом забезпечуватиметься єдність судової практики, яка досягається не лише врахуванням судами першої та апеляційної інстанцій висновків щодо застосування відповідних норм права, викладених в постановах Верховного Суду, але і єдиним розумінням та баченням загальних підходів до застосування матеріального та процесуального права, шляхів вирішення спірних питань, які постають перед суддями під час здійснення судочинства.

 Херсонський апеляційний суд