Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на втручання у діяльність суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду

11 травня 2021, 16:22

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами, викладеними у повідомленні суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду.

Судді Шеметенко Л.П., Стас Л.В., Турецька І.О. повідомили, що 9 жовтня 2020 року на подвір’ї будівлі П’ятого апеляційного адміністративного суду відбувся несанкціонований мітинг. Зі звукового обладнання неодноразово лунав текст про хід розгляду певної справи та звинувачення щодо «незаконного розгляду» цієї справи колегією у складі вказаних суддів. 10 жовтня 2020 року група осіб виставила біля входу до корпусу «А» будівлі суду чотири палатки з політичною рекламою певної партії та кандидата у мери міста Одеси. Як і 9 жовтня, учасники мітингу тримали в руках плакати з написом «суддів Шеметенко Л.П., Стас Л.В., Турецьку І.О., що вкрали право вибору одеситів, за ґрати», під прізвищами суддів було зображено голову свині, перекреслену червоною лінією. Аналогічний несанкціонований мітинг проведено біля будівлі суду і 11 жовтня 2020 року. Крім того, через звукове обладнання на адресу суддів лунали погрози щодо подання скарг до Вищої ради правосуддя на всі судові рішення, які ними ухвалюються.

Ухвалою П’ятого апеляційного адміністративного суду від 11 жовтня 2020 року задоволено заяву про самовідвід суддів від розгляду справи.

Встановлені під час перевірки обставини дають підстави для висновку, що події, про які повідомили судді, зокрема проведення впродовж кількох днів мітингів біля приміщення суду, звинувачення в незаконному розгляді справи, розміщення в мережі інтернет плакатів та публікації з коментарями щодо розгляду справи, вплинули на прийняття колегією суддів рішення про самовідвід від участі у розгляді справи.  

Наведені обставини можуть свідчити про порушення гарантій незалежності суддів, тиск на суддів, а тому повинні бути перевірені правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Одеська обласна прокуратура повідомила ВРП, що за обставинами, викладеними у повідомленні суддів щодо втручання у їхню діяльність під час здійснення правосуддя, слідчим відділенням Шевченківського відділення поліції Приморського відділу поліції в місті Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області розпочато кримінальне провадження. Досудове розслідування кримінального провадження триває.