Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роль судів є важливою у протидії домашньому насильству – суддя ВС

23 квітня 2021, 16:42

На цьому наголосила суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів під час тематичного засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків «Запобігання та протидії домашньому насильству». Зустріч була присвячена, зокрема, підбиттю підсумків стратегічної сесії «Протидія – спільна дія», яка відбулася за ініціативою першої леді України Олени Зеленської в березні цього року. Метою стратегічної сесії було об’єднання зусиль усіх відомств для протидії домашньому насильству.

«Роль судів є важливою у протидії домашньому насильству, зокрема у вирішенні питання щодо притягнення кривдників до відповідальності за вчинене. Тому залучення представників судової влади, а саме Верховного Суду, до роботи стратегічної сесії має позитивні результати», – зазначила Надія Стефанів. За її словами, ефективна комунікація усіх гілок влади та взаємодія представників усередині системи допоможе впровадити спільні підходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству.

Суддя ККС ВС розповіла, що кілька років тому вона як тренер Національної школи суддів України брала участь разом з іншими суддями та представниками ГО в розробленні навчального курсу для суддів щодо особливостей розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством. Наразі напрацьована певна судова практика, в тому числі й Верховним Судом, тому цей курс потребує оновлення з урахуванням змін.

Крім того, на думку Надії Стефанів, було б корисним розробити тренінг із цього питання для представників усіх інституцій, які працюють у сфері протидії домашньому насильству, для впровадження єдиного розуміння розв’язання проблем, однакових підходів до реалізації чинних законодавчих норм, врахування міжнародного досвіду з метою належного захисту прав потерпілих і притягнення правопорушників до відповідальності.

***

Фото взято з вебсайту офіційного інтернет-представництва Президента України.

Верховний Суд