Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени ВРП взяли участь у засіданні робочої групи з питань цифровізації правосуддя

22 квітня 2021, 16:51

 

Для пришвидшення запровадження електронного судочинства в Україні всі суб’єкти прийняття рішень мають консолідувати зусилля та узгоджувати свої дії. Із цією метою Вища рада правосуддя розгляне питання щодо створення Координаційного центру, до роботи якого планується залучити представників ВРП, Державної судової адміністрації України, Парламенту, Міністерства цифрової трансформації України.

Про це повідомив виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час засідання робочої групи з питань цифровізації правосуддя та суміжних правових інститутів в Україні, створеної Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики.

«Необхідно визначитись, на якому майданчику будуть об’єднані робочі групи, утворені різними суб’єктами. Ми маємо узгоджувати всі ініціативи, в одному місці приймати рішення, узагальнювати підходи і продукувати єдині документи. На мою думку, за технічну складову мають відповідати ДСА України та Мінцифри, повноваження щодо адміністрування має виконувати ВРП, нормативне забезпечення має бути за парламентарями. Ми маємо прискорювати процес запровадження електронного судочинства, оскільки цього вимагають нинішні карантинні реалії», – зазначив Олексій Маловацький.

Наразі ВРП чекає надходження від Ради суддів України висновку щодо проєкту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, щоб невідкладно розглянути на засіданні Ради питання про його затвердження.

За словами члена ВРП, голови Постійної комісії Ради з питань ЄСІТС Лариси Швецової, проєкт Положення, який надійшов від ДСА України, містить інформацію про чотири підсистеми – «Електронний суд», «Електронний кабінет», «Відеоконференцзв’язок», «Електронний документообіг». Лариса Швецова зауважила, що відповідно до статті 15 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» затвердженню Положення мають передувати консультації з Радою суддів України. Крім того, необхідно внести зміни до процесуальних кодексів з метою закріплення на законодавчому рівні правових підстав для застосування суддями відповідних норм.

Лариса Швецова наголосила, що для здійснення правосуддя в онлайн-форматі із застосуванням відеоконференцзв’язку у судах має бути забезпечена технічна можливість проведення засідань у режимі відеоконференції. «На адресу ВРП неодноразово надходили звернення судів, у яких вони зазначають, що мають лише один зал судових засідань обладнаний необхідними технічними засобами. За інформацією ДСА України, востаннє суди забезпечувалися технічними засобами у 2016–2017 роках», – зазначила вона.

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький наголосив, що через припинення фінансування інші підсистеми ЄСІТС залишаються недоопрацьованими, а обслуговування діючих систем профінансоване лише до вересня 2021 року.

Під час засідання учасники зазначали про необхідність внесення змін до процесуальних кодексів, удосконалення роботи програми «Д-3», інтеграції програмних продуктів, які використовують в окремих судах, у єдину систему, унормування порядку використання електронної адреси. Наголошувалося на доцільності об’єднання Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з іншими базами та реєстрами для ефективного і швидкого обміну інформацією.

Нагадаємо, законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» підготовлений Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики до другого читання.

Вища рада правосуддя