Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Друга Дисциплінарна палата ВРП відмовила у притягненні судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду до дисциплінарної відповідальності

20 квітня 2021, 16:24

За результатами розгляду дисциплінарної справи 19 квітня 2021 року Друга Дисциплінарна палата ВРП ухвалила рішення про відмову у притягненні до дисциплінарної відповідальності судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайла Смоковича.

Дисциплінарну справу відкрито у зв’язку можливим зазначенням суддею неправдивих відомостей та умисним незазначенням відомостей, визначених законодавством, під час заповнення декларації за 2017 рік.

Зокрема, скаржник послався на рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 11 жовтня 2019 року, яке констатувало наявність у діях судді Смоковича М.І. ознак адміністративного правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме подання недостовірних відомостей у декларації.  

Друга Дисциплінарна палата дійшла висновку, що суддя Смокович М.І. помилково розтлумачив норми права щодо заповнення декларації, що не може безумовно свідчити про вчинення ним дисциплінарного проступку та мати наслідком притягнення його до відповідальності.

Крім того, НАЗК не встановлено ознак незаконного збагачення, фактів приховування грошових активів та наявності у Смоковича М.І. конфлікту інтересів. 

Відповідно до частини першої статті 50 Закону України «Про запобігання корупції» повна перевірка декларації полягає у з’ясуванні достовірності задекларованих відомостей, точності оцінки задекларованих активів, перевірці на наявність конфлікту інтересів та ознак незаконного збагачення.

Наголошуємо, що згідно з пунктом 10 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності саме з підстав умисного незазначення у декларації відомостей, визначених законодавством.

Отже, Друга Дисциплінарна палата прийняла рішення припинити дисциплінарне провадження стосовно судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду  Михайла Смоковича.

Вказане рішення може бути оскаржене в порядку та строки, що визначені статтею 51 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Звертаємо увагу, що офіційним джерелом інформації про розгляд дисциплінарних скарг щодо суддів є виключно сайт ВРП та сторінки Ради у соціальних мережах, а також інформаційний портал «Судова влада України».

Вища рада правосуддя