Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вживши вимушений захід, ВРП погодила перерозподіл видатків між судами для виплати зарплати працівникам апаратів

13 квітня 2021, 15:01

З метою забезпечення більш рівномірного розподілу бюджетних коштів для виплати заробітної плати працівникам апаратів судів Вища рада правосуддя прийняла рішення погодити перерозподіл бюджетних видатків Державного бюджету за КЕКВ 2111 («Заробітна плата») та КЕКВ 2120  («Нарахування на оплату праці») в розрізі судів згідно з додатком до листа Державної судової адміністрації України від 9 квітня 2021 року № 11-7312/21.

Перерозподіл бюджетних асигнувань здійснюватиметься в розрізі судів з урахуванням основних складових заробітної плати та стимулюючих виплат у розмірі 50 %. Зокрема, у тих судах, де наявний надлишок відповідних бюджетних асигнувань, працівникам апаратів забезпечуватиметься виплата основних складових заробітної плати та стимулюючих виплат у розмірі 50 %. При цьому кошти, які перевищують суму, необхідну для виплат у вказаному обсязі, будуть направлені тим місцевим загальним судам, у яких річний фонд оплати праці не забезпечений навіть основними складовими заробітної плати (оклад, доплати за ранг і вислугу років). Загальна сума коштів, запропонованих до перерозподілу, разом із нарахуваннями становить 173 мільйони 335 тисяч гривень.

Водночас члени ВРП наголосили, що цей вимушений захід реагування не зможе вирішити фінансові проблеми судів. Перерозподіл не забезпечує в повному обсязі виплату основних складових заробітної плати працівникам апаратів у всіх судах. Для забезпечення фонду обов’язкових виплат потрібно 2 мільярди 909,3 мільйона гривень, а фактичний фонд (включаючи кошти, які перерозподіляються) становить 2 мільярди 856,5 мільйона гривень. Тож існує критична потреба у внесенні змін до Держбюджету та дофінансуванні судів.

Вища рада правосуддя також ухвалила рішення доручити ДСА України до 18 травня 2021 року подати Раді для затвердження нормативи кадрового, фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів.

Відеозапис розгляду питання про перерозподіл.

Вища рада правосуддя