Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває робота з реорганізації місцевих загальних судів

08 квітня 2021, 13:20

6 квітня 2021 року відбулося чергове засідання робочої групи щодо зміни системи місцевих судів. Робоча група створена при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики. Робочу групу очолює народний депутат України, член Комітету Павло Павліш.

На засіданні своє бачення реорганізації місцевих загальних судів представили представники Волинської, як однієї з найменших, та Одеської, як однієї з найбільших областей України.

Зазначимо, що до складу робочої групи входять представники органів та установ виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прокуратури, Національної поліції, пенітенціарних установ, територіальних управлінь ДСА України та голови апеляційних й найбільших місцевих судів з кожного регіону, які досконало знають про особливості нового адміністративно-територіального устрою районів конкретної області.

Робочою групою було схвалено пропозиції представників Одеської та Волинської областей щодо оптимізації судів.

Так, у Волинській області замість 17 судів планується утворити окружних судів. У Одеській області замість існуючих 33 судів планується 14 окружних судів.

Рада суддів України наголошує, що робоча група не розглядала та не розглядає будь-яких питань щодо визначення штатної чисельності суддів. 

Жодних рішень щодо збільшення кількості суддів робочою групою не приймалось.

Кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.

Наразі у цьому напрямку працює робоча група щодо зміни методики обліку статистичних даних, передбаченої чинною звітністю, доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах. Попередні напрацювання цієї робочої групи дають можливість говорити про прогнозовану чисельність суддів в окремих судах, однак, ці цифри є виключно попередніми. Детальніше про це на вебсайті Ради суддів України.

Рада суддів України