Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді повідомили про тиск з боку Прокуратури Кіровоградської області

12 березня 2021, 17:28

За результатом розгляду повідомлень голови та судді Кіровського районного суду міста Кіровограда про втручання в професійну діяльність ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо вжиття заходів до керівників обласних прокуратур, які мають утримуватися від заяв та публічних висловлювань, що можуть підривати авторитет правосуддя та незалежність судової влади.

Голова Кіровського районного суду міста Кіровограда Роман Петров та суддя цього суду Олексій Галаган зазначили, що 4 лютого 2020 року до Кіровського районного суду міста Кіровограда з Прокуратури Кіровоградської області надійшло повідомлення про виклик судді Галагана О.В. для участі у проведенні слідчих дій, до якого додана повістка про його виклик для допиту як свідка у кримінальному провадженні.

Згодом стало відомо, що 3 лютого 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань Прокуратурою Кіровоградської області було внесено відомості про вчинення суддею Галаганом О.В. злочину, передбаченого частиною першою статті 375 Кримінального кодексу України, за фактом постановлення 30 жовтня та 19 грудня 2019 року ним як слідчим суддею ухвал про відмову в задоволенні клопотання слідчого Кропивницького відділу поліції, погодженого з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури, про арешт майна у кримінальному провадженні.

Голова суду Петров Р.І. та суддя Галаган О.В. вважають, що такі дії Прокуратури Кіровоградської області є тиском на суддю та помстою за принципову позицію при ухваленні ним конкретних рішень як слідчим суддею.

На їхнє переконання, сталою практикою роботи Прокуратури Кіровоградської області за повідомленнями про вчинення злочинів, підслідних Державному бюро розслідувань, є надсилання таких повідомлень до відповідного територіального управління ДБР, а тому проведення самостійних процесуальних дій службовими особами Прокуратури Кіровоградської області з викликом судді на допит за частиною першою статті 375 КК України може свідчити про тиск на суддю.

Також вказано, що на офіційному сайті Прокуратури Кіровоградської області була розміщена інформація, що 13 лютого 2020 року прокуратура звернулася до Вищої ради правосуддя щодо притягнення до відповідальності судді Галагана О.В., де викладені обставини справи та надано оцінку постановленим суддею  рішенням.

Голова Кіровського районного суду міста Кіровограда Петров Р.І. та суддя цього суду Галаган О.В. звертаються з проханням вжити заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя та притягнути службових осіб Прокуратури Кіровоградської області до відповідальності за вказані дії.

Наявність кримінального провадження стосовно судді негативно впливає на суспільну довіру до суду, тому надзвичайно важливо, щоб розслідування у такому провадженні здійснювалося якомога швидше та без невиправданої тяганини. При цьому наявність кримінального провадження у жодному разі не повинна використовуватися як засіб впливу на суддю, спонукати його до певної поведінки.

У листі Територіального управління ДБР, розташованого у місті Миколаєві зазначено, що за результатами проведення досудового розслідування 31 липня 2020 року прийнято рішення про закриття кримінального провадження у зв'язку з відсутністю в діях судді Кіровського районного суду міста Кіровограда Галагана О.В. складу кримінального правопорушення.

Відповідно до статті 214 Кримінального процесуального кодексу України (початок досудового розслідування) відомості за повідомленнями голови Кіровського районного суду міста Кіровограда Петрова Р.І. та судді цього суду Галагана О.В. мали бути внесені до ЄРДР.

Проте Офіс Генерального прокурора скерував їх до Прокуратури Кіровоградської області, працівники якої, як зазначено у повідомленнях, втручаються в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Такі обставини свідчать про наявність конфлікту інтересів у працівників Прокуратури Кіровоградської області стосовно об’єктивного і неупередженого прийняття рішень за повідомленнями голови суду Петрова Р.І. та судді Галагана О.В. про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя з боку працівників прокуратури.

Внесення слідчим, прокурором до ЄРДР відомостей про прийняття суддею завідомо неправосудного рішення або вчинення іншого злочину під час здійснення правосуддя можливе виключно у разі виявлення ознак такого злочину, які будуть достатніми для подальшого повідомлення судді про підозру та складення і направлення до суду обвинувального акта у максимально короткий строк.

ВРП констатує, що факт наявності кримінального провадження не повинен використовуватися як засіб впливу на суддю, спонукання його до певної поведінки або як помста за прийняте у справі рішення.

Крім того, форма викладу публікацій із застосуванням звинувачень суддів у вчиненні злочинів, їх оприлюднення, в тому числі  на офіційних сторінках, виходить за межі допустимої критики діяльності органу та завдає шкоди авторитету судової влади. При публічному обговоренні судових справ необхідно утримуватися від критики з використанням звинувачень на адресу суддів.

З огляду на викладене, ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених головою Кіровського районного суду міста Кіровограда Романом Петровим та суддею цього суду Олексієм Галаганом, з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 КПК України.

Також ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо вжиття заходів до керівників обласних прокуратур, які мають утримуватися від заяв та публічних висловлювань, що можуть підривати авторитет правосуддя та незалежність судової влади. 

Вища рада правосуддя