Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення суддів Одеського апеляційного суду про втручання у їхню діяльність щодо здійснення правосуддя

09 березня 2021, 15:30

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення суддів Одеського апеляційного суду Таварткіладзе Олександра Мезеновича, Заїкіна Анатолія Павловича про втручання у їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

У провадженні колегії суддів Одеського апеляційного суду у складі Таварткіладзе О.М., Заїкіна А.П. та Князюка О.В. перебуває справа № 522/17956/17 за апеляційною скаргою на заочне рішення Приморського районного суду міста Одеси від 24 травня 2018 року у цивільній справі за позовом ТзОВ «Олімпекс Транс» до громадянина про визнання договору недійсним, скасування державної реєстрації, розірвання договору купівлі-продажу.

Судді Одеського апеляційного суду повідомили про те, що на особистий мобільний телефон судді надійшло sms-повідомлення, зміст якого стосується професійної діяльності судді та розгляду справи № 522/17956/17, яка перебуває у його провадженні. Крім того, на адресу суду надійшла заява із запитаннями, що стосуються розгляду конкретної справи та інформації про особисте життя судді, що є позапроцесуальною формою звернення. Подібні звернення не узгоджуються з положеннями частини шостої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо обов’язку фізичних осіб поважати незалежність судді і не посягати на неї та є неприпустимими.

Відповідно до вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судді Одеського апеляційного суду Таварткіладзе О.М., Заїкін А.П. та Князюк О.В. звернулися із повідомленнями про втручання у їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя також і до Генерального прокурора.

За інформацією Офісу Генерального прокурора, повідомлення суддів Одеського апеляційного суду скеровані відповідно до територіальної юрисдикції до Прокуратури Одеської області, якій доручено організувати перевірку згідно з вимогами чинного законодавства та повідомити про вжиті заходи. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Перевіривши повідомлення суддів Одеського апеляційного суду, ВРП вважає, що наявні підстави для вжиття Вищою радою правосуддя заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на вказане ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за повідомленнями суддів Одеського апеляційного суду Таварткіладзе О.М., Заїкіна А.П., Князюка О.В.

Вища рада правосуддя