Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комсомольський міськрайонний суд Полтавської області повідомив про дефіцит коштів для виплати заробітної плати працівникам апарату суду

24 лютого 2021, 16:50

До Вищої ради правосуддя надійшло зверненняКомсомольського міськрайонного суду Полтавської області щодо критичного недофінансування, зокрема низького рівня оплати праці працівників апарату суду, із проханням вжити необхідних заходів для врегулювання ситуації, що склалася.

Станом на 23 лютого 2021 року фактична кількість суддів становить 4 особи, штатним розписом передбачено 5 посад суддів. Згідно з даними Державної судової адміністрації України за 2020 рік у провадженні Комсомольського міськрайонного суду Полтавської області перебувало  3093 справи і матеріали, з яких 2616 надійшли у звітному періоді. Навантаження одного судді в середньому становить 872 справи на рік. При цьому в місті Горішні Плавні проживає 38766 осіб, які є потенційними користувачами судових послуг.

Вища рада правосуддя вкотре наголошує, що питання фінансового забезпечення судової влади для держави є надважливим. Адже саме фінансування сфери правосуддя є невід’ємною частиною гарантування незалежного суду.

Закликаємо органи виконавчої та законодавчої̈ влади об’єднати зусилля задля:

  • відновлення гарантованого належного фінансування потреб судів;
  • недопущення відтоку кваліфікованих кадрів із судової̈ системи;
  • недопущення припинення роботи судових установ та порушення прав громадян на доступ до правосуддя.

Нагадаємо, що на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя розміщена інтерактивна онлайн-мапа звернень щодо проблем фінансування судів, яка акумулює інформацію з усіх областей України щодо проблем фінансування судів та наочно демонструє кількість та зміст таких листів. Мапа й надалі щомісяця буде оновлюватись.

Як ми повідомляли, ВРП неодноразово заявляла про недостатність коштів, передбачених Держбюджетом-2021 для фінансування судової системи, та зверталася до Міністерства фінансів, Комітету ВРУ з питань бюджету, Комітету ВРУ з питань правової політики, із проханням забезпечити критично необхідні видатки за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя».

#фінансуваннясудів #фінансовакриза #зверненнясудів #зверненняфінанси

Вища рада правосуддя