Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доступність правосуддя для кожного: ВРП активно застосовує підсистему «Електронний суд»

23 лютого 2021, 14:58

Вища рада правосуддя на засіданні 23 лютого 2021 року дистанційно розглянула клопотання засудженого, який перебуває у місці позбавлення волі, що стало можливим завдяки застосуванню підсистеми «Електронний суд».

Скаржник клопотав про поновлення строку для оскарження рішення Дисциплінарної палати ВРП про відмову у притягненні судді до дисциплінарної відповідальності. За результатами розгляду вказаного клопотання ВРП ухвалила рішення відмовити у його задоволенні.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року ВРП перейшла на електронний режим роботи. Відтепер повідомлення, заяви та скарги можна подавати до ВРП не лише в письмовій, а й в електронній формі через модуль «Електронний кабінет» підсистеми «Електронний суд» або надсилати на офіційну електронну адресу Ради.

Вища рада правосуддя як незалежний конституційний орган суддівського врядування переконана, що доступ кожного громадянина до правосуддя є запорукою довіри громадян до суду. «Ніхто не може бути обмежений у праві на доступ до правосуддя, яке охоплює можливість особи ініціювати судовий розгляд та брати безпосередню участь у судовому процесі, або позбавлений такого права», – на цьому наголошено у Рішенні Конституційного Суду України від 12 квітня 2012 року № 9-рп/2012.

В умовах кризової ситуації, спричиненої пандемією, запровадження дистанційного судочинства набуло особливого значення – саме суди найбільше відчули його важливість, а технологічні зміни в роботі, що донедавна були чимось недосяжним, стали реаліями сьогодення.

Наразі очікується затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, що стане ще одним кроком до наближення запровадження електронного правосуддя у всіх судах України.

#електроннеправосуддя #ecourt

Вища рада правосуддя