Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Шевченківського районного суду міста Києва повідомив про втручання громадських активістів у діяльність суддів

19 лютого 2021, 13:11

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Служби судової охорони та Офісу Генерального прокурора у зв’язку з надходженням повідомлення голови Шевченківського районного суду міста Києва щодо дій громадських активістів.

Голова Шевченківського районного суду міста Києва Євген Мартинов повідомив, що 10 лютого 2021 року о 15:13 на електронну адресу суду надійшло звернення такого змісту: «Поважні судді! За надання допомоги проросійським телеканалам, які створюють загрозу суверенітету України, встановлена плата – життя батьків, дітей та коханих Вам людей. Ми знаємо Вас, ми знаємо Ваші адреси, ми готові до дії…! Нажаль тільки так ми можемо виграти цю ВІЙНУ!».

Мартинов Є.О., вказує, що особа, яка надіслала звернення з погрозами, мала на увазі телеканали «112 Україна», «ZIK» та «NEWSONE».

Як зазначив голова суду, наразі у провадженні Шевченківського районного суду міста Києва перебуває цивільна справа, відповідачем у якій є інформаційне агентство «112-Україна». 4 січня 2021 року відкрито провадження у справі та призначено до розгляду за правилами позовного провадження у спрощеному порядку без виклику сторін.

Крім того, слідчими суддями періодично вирішуються питання про застосування заходів забезпечення кримінальних проваджень, які стосуються вказаних телеканалів.

Оскільки вказане звернення містить прямі погрози родичам суддів та спонукає до прийняття рішень на користь однієї зі сторін, голова Шевченківського районного суду міста Києва вважає, що воно має ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 376 та 377 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів; погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного).

За результатами перевірки відомостей, викладених у повідомленні голови суду про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, встановлено, що події, про які йдеться у повідомленні, можуть бути пов’язані з діяльністю суддів Шевченківського районного суду міста Києва щодо здійснення правосуддя, та можуть викликати у них обґрунтоване занепокоєння щодо власної безпеки та безпеки їхніх близьких родичів, що створює реальну загрозу суддівській незалежності.

З огляду на вказане, ВРП вирішила звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщення Шевченківського районного суду міста Києва.

Також Рада вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України, обставин, зазначених у повідомленні голови Шевченківського районного суду міста Києва Євгена Мартинова.

Вища рада правосуддя