Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оксана Блажівська: Правова спільнота має бути залучена до удосконалення ГПК України

16 лютого 2021, 13:36

«Вища рада правосуддя вважає, що до проблем удосконалення Господарського процесуального кодексу України має бути залучена правова спільнота, у тому числі адвокати, які щоденно напряму користуються Кодексом та стикаються з його недоліками», – зазначила член ВРП, голова підгрупи з питань реформування господарського процесуального законодавства при Вищій раді правосуддя Оксана Блажівська під час першого засідання підгрупи, яке відбулось у режимі онлайн.

Вона зауважила, що у 2017 році ГПК України зазнав найбільше змін порівняно з іншими процесуальними кодексами, адже було введено багато нових інститутів, які раніше не були передбачені. Зміни до Кодексу приймалися в «турборежимі», під час їх прийняття не було почуто суддівську спільноту. «З огляду на це сьогодні ми маємо низку наболілих проблем, з якими звертаються до нас не лише судді, тому цей Кодекс потребує низки важливих змін», – наголосила член ВРП та закликала правову спільноту до взаємного діалогу.

Заступник Голови ВРП Олексій Маловацький прокоментував ініціативи Ради: «Робоча група при ВРП проаналізує практику застосування чинних норм Господарського процесуального кодексу України, узагальнить пропозиції професійної спільноти – суддів, адвокатів та учасників судових процесів щодо тих процесуальних інститутів, які потребують якісного вдосконалення. ВРП, у свою чергу, докладе всіх можливих зусиль задля забезпечення сталого та ефективного функціонування судів».

Також він наголосив, що господарський процес має бути оперативним та передбачуваним для бізнесу, адже економічні відносини перебувають у постійному та стрімкому розвитку.

Під час засідання виступив народний депутат, автор законопроєкту про внесення змін до ГПК України, Роман Бабій. «Як показала практика, Кодекс потребує не точкових змін, а ґрунтовного вдосконалення. Чим більше сторін буде залучено до створення цього законопроєкту, тим краще буде для всіх, хто застосовує Кодекс у своїй роботі», – сказав Роман Бабій.

Упродовж зустрічі учасники окреслили питання, які найбільше турбують правову спільноту: процесуальні строки, процесуальний статус сторін, процедура врегулювання спору за участю судді, приведення ГПК України у відповідність до Кодексу України з процедур банкрутства, інститут свідків, територіальна підсудність, процедура повідомлення сторін про судове засідання.

Довідково: у Вищій раді правосуддя відбулось перше установче засідання підгрупи з питань реформування господарського процесуального законодавства, яка входить до складу робочої групи Вищої ради правосуддя з питань реформування процесуального законодавства та судоустрою і статусу суддів.

До роботи в обговоренні пропозицій щодо вдосконалення процесуального законодавства залучено професійну спільноту, зокрема представників суддівського корпусу, адвокатури, науковців, суддівських асоціацій та об’єднань.

Робоча група утворена рішенням Вищої ради правосуддя 29 грудня 2020 року з метою вивчення нагальних питань у діяльності судової влади, аналізу недоліків і прогалин у законодавстві, вироблення пропозицій щодо його вдосконалення та подальшого втілення у змінах до процесуального законодавства і законодавства у сфері судоустрою і статусу суддів.

Вища рада правосуддя