Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора та Служби судової охорони у зв’язку із втручанням у діяльність судді обвинуваченого

05 лютого 2021, 14:52

1 лютого 2021 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Комунарського районного суду міста Запоріжжя Дмитрієвої Марії Михайлівни про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя.

Наразі у провадженні колегії суддів Комунарського районного суду міста Запоріжжя під головуванням судді Дмитрієвої М.М. перебуває кримінальне провадження стосовно групи осіб, що обвинувачуються у бандитизмі, вимаганні, розбої та вчиненні інших протиправних дій.

Один з обвинувачених після того, як колегія суддів залишила без задоволення заявлений ним відвід головуючому судді, у присутності секретаря судового засідання повідомив, що суддя «ще пожалкує про своє рішення». Пізніше цей самий обвинувачений спровокував аварійну ситуацію за участю автомобіля, за кермом якого перебувала суддя Дмитрієва М.М.

Вивчивши обставини, повідомлені суддею, Вища рада правосуддя дійшла висновку, що висловлені обвинуваченим погрози на адресу судді, його спостереження за суддею та обставини дорожньо-транспортної пригоди пов’язані з діяльністю судді щодо здійснення правосуддя у конкретній справі. Зазначені події в сукупності та послідовність їх розвитку свідчать про наявність загрози безпеці судді Дмитрієвої М.М. та потребують негайного вжиття відповідних заходів реагування.

Крім того, вказані події, на думку ВРП, можуть мати ознаки втручання у діяльність судді з метою перешкодити виконанню службових обов’язків або домогтися винесення неправосудного рішення. Таким обставинам має надаватися кримінально-правова оцінка правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Враховуючи, що безпека суддів визначена як одна з основних гарантій незалежності суддів, з огляду на обставини, про які повідомила суддя Дмитрієва М.М., Вища рада правосуддя ухвалила рішення про вжиття заходів забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, визначених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», а саме:

звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщення Комунарського районного суду міста Запоріжжя;

звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо забезпечення перевірки у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України, обставин, зазначених у повідомленні судді Комунарського районного суду міста Запоріжжя Дмитрієвої Марії Михайлівни.

Вища рада правосуддя