Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Протягом лютого тактико-спеціальні навчання і тренування судових охоронців пройдуть в усіх судах, які охороняються Службою судової охорони  

01 лютого 2021, 17:18

У територіальних управліннях Служби судової охорони триває цикл тактико-спеціальних навчань і тренувань, спрямованих на удосконалення професійного рівня судових охоронців та їх готовності до виконання завдань з охорони й забезпечення безпеки органів та установ судової влади країни.

Сьогодні, 1 лютого, на базі Запорізького районного суду м. Запоріжжя пройшли тактико-спеціальні навчання співробітників Територіального управління Служби судової охорони у Запорізькій області.

До навчання також долучилися працівники Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, військовослужбовці Національної гвардії України та рятувальники Головного управління ДСНС України в Запорізькій області.

Учасники навчання відпрацювали різноманітні сценарії, пов’язані з організацією спільних дій судових охоронців та представників інших силових структур у разі порушень громадського порядку як на прилеглій до суду території, так і в приміщенні судової установи під час проведення резонансного судового засідання, а також виникнення пожежі, загорання або задимлення в приміщенні суду.

На Волині, одночасно на базі Рожищенського та Любешівського районних судів, пройшли спільні тактико-спеціальні навчання підрозділів Територіального управління Служби у Волинській області із залученням працівників місцевих відділів Нацполіції та фахівців ДСНС.

Для учасників навчань були створені умови, максимально наближені до реальних, а також запропоновані сценарії, розв’язання яких вимагає миттєвого прийняття рішень. Зокрема, захоплення заручників у судовій установі, виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів, порушення громадського порядку біля будівлі судової установи та спроба радикально й агресивно налаштованих груп проникнути до суду. Значну увагу було приділено й протипожежному тренуванню.

"Кожен наш співробітник має навчитися чітко та швидко реагувати на загрозу, а в окремих випадках – прорахувати наступні дії порушника й діяти на випередження. Саме тому ми поетапно відпрацьовуємо усі ситуації, які можуть виникнути під час несення служби", - зазначив начальник Територіального управління Служби у Волинській області полковник Служби судової охорони Володимир Сюйва.

Тимчасом на базі Вінницького апеляційного суду до спільного тактико-спеціального навчання співробітників Територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області долучилися представники територіальних підрозділів Нацполіції та ДСНС, а також військовослужбовці Національної гвардії України.

У ході навчання співробітники Територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області у тісній взаємодії з поліцейськими та нацгвардійцями відпрацювали завдання, пов’язані із загостренням обстановки в залі судових засідань, порушеннями громадського порядку в приміщенні суду та під час конвоювання осіб, що перебувають під вартою.

Завершилося навчання протипожежним тренуванням, під час якого рятувальники поділилися з працівниками Служби досвідом безпомилкового порядку дій у разі виникнення пожежі або задимлення в приміщенні суду та правильної евакуації умовного постраждалого внаслідок пожежі.

Як зазначив начальник Територіального управління Служби у Вінницькій області полковник Служби судової охорони Євгеній Прудиус, подібні навчання і тренування необхідні не тільки для вдосконалення професійних якостей судових охоронців, а й для стратегічного планування виконання завдань із забезпечення безпеки всіх учасників судових процесів.

Аналогічне тактико-спеціальне навчання відбулося й на Закарпатті, де судові охоронці, поліцейські та рятувальники вчилися спільно забезпечувати безпеку учасників судового процесу в Іршавському районному суді Закарпатської області. 

Учасники навчання практично відпрацювали алгоритм дій під час протипожежного тренування: повідомлення про “займання” в одному з приміщень суду, локалізація пожежі, евакуація майна й усіх, хто перебуває в суді, надання домедичної допомоги та евакуація постраждалих.

Потім співробітники Територіального управління Служби судової охорони у Закарпатській області разом із правоохоронцями відпрацьовували тактику дій під час супроводу осіб, що перебувають під вартою, у разі масових порушень громадського порядку в залі судових засідань. 

Деснянський районний суд м. Чернігова став місцем проведення тактико-спеціального навчання за участю співробітників Територіального управління Служби судової охорони у Чернігівській області та працівників Нацполіції.

Учасники спільного тренування змоделювали та відпрацювали низку небезпечних ситуацій, що можуть виникати під час судових засідань як у приміщеннях, так і на прилеглій до будинку правосуддя території. Зокрема, виконали завдання з витіснення агресивно налаштованих молодиків, які намагалися прорватися до суду і вчинити там безлади, відточили прийоми затримання злісних порушників громадського порядку та самозахисту від нападника з холодною зброєю.

Регулярні тактико-спеціальні навчання – це нагода закріпити теоретичні знання на практиці.

"У разі виникнення позаштатної ситуації особливо важливо правильно оцінити обстановку й застосувати такі методи впливу, які дозволять максимально ефективно та оперативно зупинити конфлікт. При цьому судові охоронці мають діяти тільки в межах своїх повноважень і закону", - зазначив заступник начальника Територіального управління Служби у Чернігівській області (зі служби) полковник Служби судової охорони Валерій Голець.

На Буковині спільне навчання судових охоронців, працівників поліції та військовослужбовців Національної гвардії України пройшло на об’єктах Чернівецького апеляційного суду.

Тренування пройшло з відпрацюванням алгоритму дій силовиків у разі виникнення форс-мажорних ситуацій під час розгляду резонансних судових справ, загострення обстановки в залі судових засідань, виявлення вибухонебезпечних предметів на території судової установи, акцій протестів та порушень громадського порядку біля приміщення суду.

Варто наголосити, що відповідно до рішення Голови Служби судової охорони генерал-майора Валерія Бондаря протягом лютого тактико-спеціальні навчання і тренування судових охоронців пройдуть в усіх судових установах, які перебувають під охороною Служби судової охорони.    

Служба судової охорони